Полезни Храни Полезно Какво Показват Цветовете на Плодовете и Зеленчуците

Какво Показват Цветовете на Плодовете и Зеленчуците

Какво Показват Цветовете на Плодовете и Зеленчуците

Чудили ли сте се защо зеленчуците и плодовете са с различни цветове? Или сте забелязали, че обикновено предпочитате зелено без видима причина? И всичко това не е за нищо. Яркият, красив, наситен цвят на зеленчуците и плодовете е в състояние да каже за какво точно са полезни. Цветът на плода се придава от фитохимикали – биологично активни вещества от растителен произход. Тялото на хората и животните не произвежда фитохимикали, така че можем да ги набавим само от растенията.

Какво Показват Цветовете на Плодовете и Зеленчуците

Нека се опитаме да разберем как зелените плодове и зеленчуци са полезни за хората, как се различават от червените, какво се съдържа в жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци и какви вещества придават такива магически нюанси на сините плодове и зеленчуци.

Жълти зеленчуци и плодове

Какво Показват Цветовете на Плодовете и Зеленчуците

Портокали, лимони, мандарини, райска ябълка, праскови, моркови, тикви, царевица – веселият слънчев цвят на тези плодове и зеленчуци се осигурява от бета-каротин – провитамин, който се усвоява само заедно с мазнините. Така например получавате много повече ползи от морковите, ако добавите към тях растително масло. Бета-каротинът е антиоксидант, тоест вещество, което предпазва човешкото тяло от окислителни процеси.

Той:

намалява риска от рак;
понижава нивата на холестерола и по този начин вероятността от сърдечно-съдови заболявания;
предпазва кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и преждевременното стареене, а също така подхранва ноктите и косата;
поддържа здравето на простатата при мъжете.

В човешкото тяло бета-каротинът се синтезира във витамин „А“, който е от съществено значение за укрепване на имунната система и здраво зрение. Той забавя развитието на катаракта, глаукома, предотвратява разкъсването на ретината и ви позволява да виждате добре дори в напреднала възраст.

Друга важна съставка в жълтите и оранжевите зеленчуци и плодове е лутеинът. Това е ксантофилът, който се усвоява най-добре от човешкото тяло – почти 80 процента. Той е от съществено значение за нормалното функциониране на всички органи и особено за здравето на очите. Лутеинът абсорбира ултравиолетовата светлина и предпазва очите от други неблагоприятни фактори на околната среда.

Също така жълтите или оранжевите плодове и зеленчуци съдържат:

калий (полезен при синдром на хронична умора, нормализира работата на сърдечно-съдовата система);
пектин (подпомага пречистването на кръвта и нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт);
куркумин (има изразени противовъзпалителни свойства);
витамини „C“, „K“, „PP“;
желязо, цинк, магнезий, фосфор, между другото, целият този комплект е в тиквата.

Червени плодове и зеленчуци

Какво Показват Цветовете на Плодовете и Зеленчуците

Чушки, домати, диня, нар, чили, грейпфрут, цвекло, малини, ягоди, касис – тези зеленчуци, плодове и горски плодове дължат цвета си на ензима ликопен, много силен антиоксидант. Ликопенът се усвоява по-добре заедно с мазнините, а най-високата му степен на бионаличност настъпва след термична обработка на продуктите, в които се съдържа. Колкото по-интензивно червено е кората или пулпата на зеленчук или плод, толкова повече от този ензим е в него.

Храните с високо съдържание на ликопен са отлична и приятна профилактика на патологични новообразувания и стареене на органи. Затова те са особено полезни за възрастните хора, за да останат здрави. А младите хора, които обичат червени зеленчуци и плодове, са много по-склонни да забавят стареенето. ликопен:

предпазва храносмилателните органи от възпалителни процеси;
превръща лошия холестерол в добър и по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания;
нормализира репродуктивните функции;
има противогъбичен ефект;
предотвратява вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Също така червените зеленчуци и плодове съдържат:

йод (допринася за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и метаболизма);
магнезий (успокоява нервната система);
витамин „С“ (счита се, че най-високото му съдържание е в лимоните, но в шипките и червените чушки е много повече);
кумарин (разрежда кръвта и по този начин предотвратява образуването на кръвни съсиреци).

Червените зеленчуци и плодове трябва да се използват с повишено внимание от хора, склонни към алергични реакции.

Зелени зеленчуци и плодове

Какво Показват Цветовете на Плодовете и Зеленчуците

Краставици, целина, зеле, броколи, авокадо, киви, лайм – дължат цвета си на хлорофила – уникален зелен пигмент, с участието на който се осъществява фотосинтезата и производството на органични вещества в растенията. Експертите го сравняват с хемоглобина. Те са идентични по структура, само централният компонент на хлорофила е магнезий, а хемоглобинът е желязо. Хлорофилът насърчава по-добър транспорт на кислород до тъканите. Този пигмент:

  • подобрява киселинно-алкалния баланс в организма и има благоприятен ефект върху черния дроб;
  • насърчава детоксикацията;
  • повишава устойчивостта на организма към артрит, диабет, хипертония;
  • възстановява нормалната концентрация на хемоглобин в кръвта;
  • поддържа здрава чревна микрофлора.

Освен това зелените растения съдържат вече споменатите бета-каротин, лутеин и ликопен, както и фолиева киселина, витамин, който подпомага растежа и развитието на кръвоносната и имунната система. Именно поради това качество се предписва на бременни жени за формиране на всички системи на растящия плод.

Зелените плодове и зеленчуци също съдържат:

  • витамини „А“, „С“, „К“;
  • калций, който е от съществено значение за здрави кости и зъби;
  • фибри, които почистват червата и нормализират метаболитните процеси в организма.

Сини и лилави плодове и зеленчуци

Какво Показват Цветовете на Плодовете и Зеленчуците

Червено зеле, сини сливи , боровинки, къпини, грозде, смокини, орлови нокти – антоцианините дават своя цвят – растителни органични съединения, които, като бета-каротин и ликопен, са антиоксиданти. Боровинките са известни със своите особено високи нива на антиоксиданти. Подобно на други вещества с антиоксидантно действие, антоцианините предотвратяват развитието на неоплазми и предотвратяват стареенето. Човешкото тяло ги усвоява на 100 процента, но ги отстранява достатъчно бързо, така че трябва редовно да ядете храни, съдържащи антоцианини. Тези връзки:

имат противоотечен ефект;
имат бактерициден (дезинфекционен) ефект, поради което са полезни в борбата с инфекциите;
укрепване на стените на кръвоносните съдове;
възстановяване на изтичането на вътреочна течност и налягането в очната ябълка;
подобряват качеството на съединителните влакна и клетките.

Също така, сините зеленчуци и плодове съдържат желязо, цинк, витамини „С“ и „Е“.

Когато плодовете и плодовете са замразени, съдържанието на антоцианини в тях остава практически непроменено. Най-голям обем в този случай се запазва при къпините и боровинките. Сините, сините и лилавите зеленчуци, плодове и горски плодове са по-малко вероятно да причинят алергични реакции, отколкото червените им събратя.

Плодовете и зеленчуците са бели и безцветни

Какво Показват Цветовете на Плодовете и Зеленчуците

Какво ще кажете за плодовете, които нямат ясно изразен цвят? Например патладжанът и тиквичката имат безцветна плът. Репичките са червени отвън, но и безцветни отвътре. Същото може да се каже и за лука и чесъна. Бял цвят или изобщо липса на цвят не означава, че няма нищо полезно в зеленчук или плод. Това означава, че съдържащите се в тях фитохимикали са безцветни.

Например антоксантини, които намаляват риска от сърдечни заболявания и рак.

Или алицин – вещество, което придава познатата пикантност на лука, чесъна и репичките. Нормализира кръвното налягане и има антибактериални и противогъбични свойства.

Ниацинът е витамин от група В с ноотропни свойства: подобрява вниманието, паметта и скоростта на обработка на информацията. В допълнение, той регулира стареенето на мозъка и свежда увреждането на тъканите до минимум.

Кверцетинът е вещество, което насърчава усвояването на витамин С, грижи се за здравето на кръвоносните съдове, има свойства против стареене и е силен антихистамин, тоест блокира алергичните реакции.

Също така, тези растения са добри източници на калий, фолиева киселина, витамин „С“ и сяра.

Ако ядете плодове с различни цветове всеки ден, тогава можете да осигурите приема на полезни растителни вещества с различни ефекти в тялото. И ако разбирате за какво говорят различните цветове на плодовете, зеленчуците и горските плодове, тогава можете да коригирате ежедневната им консумация в зависимост от вашите нужди и вкусове. Приятен апетит и бъдете здрави!
Интервално Гладуване и Преминаване към едно хранене на ден

Как Боровинките са Полезни за Здравето?

Защо Бадемите са Полезни: Данни от Научни Изследвания

Ползите от Ябълките

Сусам: Ползи за Жените и Мъжете

Вода с Куркума на Гладно Ползи и Вреди

7 храни за повишаване на имунитета

За какво предупреждава къщата чрез домашния дух?

Посланията на Орфей и Орфическото винопеене

Нещо феноменално се случва в 3:40 сутринта

Портрет по снимка за подарък от художник с международни награди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Промяна на Навици: Как да Създадем Нови Невронни Връзки в Мозъка

Промяна на Навици: Как да Създадем Нови Невронни Връзки в МозъкаПромяна на Навици: Как да Създадем Нови Невронни Връзки в Мозъка

Промяна на Навици: Как да Създадем Нови Невронни Връзки в Мозъка Навиците играят важна роля в ежедневието ни, но понякога желаем да променим определени навици, които не ни служат добре.

холестерол

ХолестеролХолестерол

Холестерол. Ако доктора ви ви каже имаш висок холестерол, тъpсете си доктор! Няма такова понятие в биологията като „висок холестерол” , предполагам е търговско понятие. Холестеролът е толкова висок, колкото