Полезни Храни Полезно Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Частичното гладуване предотвратява стареенето. Гладуващият се прехвърля от зряла възраст в първоначалното си постембрионално състояние, той почти се ражда отново.
Хърбърт Макголфин Шелтън

Има противопоказания, необходима е консултация със специалист

Терапевтично гладуване, периодично гладуване, гладуване, кетоза, автофагия, фастинг, преминаване към едно хранене на ден — напоследък информацията за тези понятия се среща все по-често в Интернет. Интервалното гладуване е отказ от храна за определен период от време на ден (например 16 часа е пауза за храна, 8 часа е прозорец за няколко хранения).

Смята се, че такова гладуване е най-естественият начин на хранене за хората, един вид връщане към времето на примитивността, когато нашите предци не са имали постоянен достъп до храна и периодите на гладуване са били норма. Все по-често се казва, че всички диети (включително най-нискокалоричните) и строгите диетични ограничения имат краткосрочен резултат и са неефективни. По-положително е да се придържате към правилното хранене с включването на голям брой плодове и зеленчуци в диетата с поддържане на хранителна пауза.

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Трудности при гладуване

Последните проучвания показват, че съвременният човек яде средно по 16 часа на ден, тоест закуската е последвана от втора закуска, след това обяд, следобедна закуска, вечеря, втора вечеря, а между тях закуски и т.н. Оказва се, че храносмилателната система не почива, тялото насочва всичките си сили към храносмилането на храната. Настоящият модел на хранене се основава на факта, че тялото ни работи върху кръвната захар. И всичко е фокусирано именно върху повишаването му, оттук и огромният брой бързи храни на всяка крачка.

В социално отношение преминаването към периодично гладуване е доста трудно. Човек, който гладува, ще изглежда поне смешно на вечеря с приятели. И може би ще възникнат много неудобни въпроси. Диетата е нещо, с което хората са свикнали повече, докато временният отказ от храна може да се възприема враждебно.

Периодично гладуване или диета: кое е по-добре?

Може да изглежда, че преминаването към периодично гладуване или гладуване с едно хранене на ден е само за корекция на теглото. По-малкото хранене означава по-малко калории, но това не е всичко. Разликата между периодичното избягване на храна и диетата е честотата на хранене и проследяването на достатъчно хранителни вещества.

Диетата предполага постоянен контрол на консумираната храна, така че рискът от неправилен избор на диета и увреждане на тялото е висок. Докато гладуването е по-фокусирано върху качеството на храните. Някои може да се притесняват, че тялото може да няма хранителни вещества по време на хранителни паузи. Има вероятност косата да започне да пада или да изглежда изтощена.

Интервалното гладуване не е точно гладуване, то е изцеление на тялото по време на хранителна пауза и максималното му насищане с полезни елементи по време на хранене. В прозорците за храна се препоръчва да се добавят витамини от група В, минерали, микроелементи, сок от пшеничен зародиш на прах, който перфектно насища организма. Много хора започват с три хранения на ден, след което преминават към две хранения. Тогава те просто не се чувстват гладни и преминават към едно хранене на ден. И се чувстват много по-добре, когнитивните функции и паметта се подобряват, енергийното ниво се променя, появява се яснота на ума.

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Това се дължи на факта, че тялото започва да работи върху мазнините в часовете на гладно, а мазнините са по — чисто, по-ефективно гориво. По време на хранене се стимулира производството на инсулин, което може да причини замъгляване на мозъка. Следователно умствената яснота е очевидна полза от гладуването, но не е единствената. Някои от най-големите предимства на интервалното гладуване са процесите на автофагия.

Какво е „автофагия“ и как влияе на тялото?

Автофагията е самопочистване на тялото, това е способността на тялото да използва остарелите клетъчни части. Това е и почистване на здрави клетки от мухъл, вируси, бактерии и гъбички — всичко се почиства. Когато старите отпадъци се отделят от тялото, може да се каже, че се задейства процес на автофагия, който има такъв ефект върху човешкото тяло:

подобрява самочувствието, външния вид;
мозъчните клетки, когнитивната и имунната система започват да функционират по-добре;
възпалителните процеси отшумяват;
подпухналостта изчезва;
нивата на кръвната захар намаляват;
изгаря мазнините;
метаболизмът се засилва;
фиксирана инсулинова резистентност.

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Полезни ефекти от интервалното гладуване върху тялото

Придържайки се към интервалното гладуване, можете да наблюдавате положителни промени в тялото и да забележите такива ползи за тялото:

 1. загуба на тегло (телесното тегло започва да намалява, поради факта, че се консумират по-малко калории, започва разграждането на мазнините вместо глюкоза);
  стартиране/засилване на процеса на автофагия (тялото се изчиства от стари отпадъци, клетките се обновяват интензивно);
  нормализиране на нивото на такъв хормон като инсулин и намаляване на риска от развитие на диабет (поради увеличаване на чувствителността към инсулин, нивото му в кръвта намалява; въздействието върху телесното тегло и енергийния метаболизъм намалява риска от диабет от втори тип);
  подобряване на храносмилането (възпалителните процеси в храносмилателната система и не само намаляват и постепенно отшумяват, както и процесите на ферментация);
  забавяне на стареенето (процесите на стареене се забавят поради повишената устойчивост на организма към окислителния процес);
  нормализиране на налягането, подобряване на сърдечно-съдовата система и намаляване на нивото на липопротеин с ниска плътност („лош“ холестерол);
  подобряване на мозъчната дейност, способността за концентрация и когнитивните способности, лесно събуждане и заспиване, повишена устойчивост на стрес;
  забавяне на растежа на онкологичните тумори и засилване на ефекта от оздравителните мерки и др.
Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Недостатъци на интервалното гладуване и противопоказания

С всички значителни предимства и огромните ползи от гладуването има определени недостатъци, които също са важни за разглеждане. Когато телесните мазнини се изгарят, тялото започва да разгражда мускулите (аминокиселините). Смята се обаче, че този процес започва след поне 24 часа гладуване, така че няма риск от загуба на мускулна маса, когато хранителната пауза продължава не повече от 20 часа.

Храната може да бъде небалансирана, възможни са трудности при поддържане на хранителна пауза. Поради намалените нива на глюкоза са възможни припадъци, ако налягането е ниско. Само диетата не е достатъчна: без умерено физическо натоварване (например йога) калориите ще изгарят по-малко ефективно и е възможно и стагнация на жлъчката.

Важно е винаги да се фокусирате върху благосъстоянието, за да избегнете негативни последици, сривове и преяждане. Ако мислите за храна са постоянно преодолени, по-добре е да се въздържате от продължителни хранителни паузи, тъй като увеличаването на секрецията на стомашна киселина може да провокира развитието на гастрит или язва.

Жените, които кърмят или чакат бебе, не се препоръчват да се придържат към периодично гладуване, но всичко е индивидуално. Също така, такава диета не се препоръчва за деца, хора с ниско кръвно налягане, стомашно-чревни проблеми, заболявания на жлъчния мехур, надбъбречните жлези, бъбреците, черния дроб и т.н. в случаите на хронични заболявания в острия стадий е необходима консултация със специалист.

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Схеми на интервално гладуване

Има шест популярни модела на интервално гладуване, които отразяват една и съща същност: има така нареченият прозорец за храна и пауза за храна. По време на хранителната пауза няма хранене, възможно е да се пие вода, отвари от билки и други напитки без подсладители (подсладител дори с нулево съдържание на калории стимулира производството на инсулин от панкреаса, което може да доведе до повишен апетит). Хранителните прозорци трябва да бъдат организирани така, че храненията да са хармонично вписани, да съдържат достатъчно калории и да не претоварват храносмилателния тракт.

Схема:

Интервалното гладуване 14/10 е най-лесният вариант за интервално гладуване, хранителният прозорец е до 10 часа. През този период можете лесно да поберете 3-4 хранения, много хора се придържат към този режим, дори не практикуват интервално гладуване. Периодът на гладуване е 14 часа.
Интервалното гладуване 16/8 е най-популярната схема на гладуване, но с по-дълга хранителна пауза, 16 часа. С хранителен прозорец с продължителност 8 часа, можете също да организирате 3-4 хранения.
Интервалното гладуване 18/6 е по-строг интервал, когато хранителната пауза се увеличава до 18 часа, а хранителният прозорец е само 6. С тази схема е необходимо да се намали броят на храненията, например, до две, опитвайки се да побере необходимия минимум калории в консумираната храна.
Интервалното гладуване 20/4 е схема с намаляване на хранителния прозорец до 4 часа и увеличаване на периода на гладуване до 20 часа. Този метод не се препоръчва да се използва редовно.
Интервалното гладуване 24/0 е доста сложна диета, когато се поддържа един ден между храненията. Например първото хранене е в 11:00, следващото по едно и също време, но през ден.
Периодично гладуване 5/2-5 дни в седмицата на обичайната диета, без да надвишава калориите на ден, след това 2 дни пълно гладуване.

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Едно хранене на ден

Има и друга доста проста, но в същото време сложна схема на гладуване — преходът към едно хранене на ден. За тези, които искат да увеличат хранителните си паузи, се препоръчва да го правят постепенно, като слушат тялото си. Намалете броя на храненията до едно, тъй като гладът избледнява. Едно хранене на ден е доста удобен режим на хранене, който работи чудесно, ако следвате три правила:

Качество на храната-храната трябва да бъде с много високо качество. Диетата трябва да включва висококачествени храни, особено зеленчуци, малко протеини и висококачествени мазнини.
Количеството храна-храната трябва да бъде много по-голямо, отколкото по време на обичайното хранене. Трябва да се опитате да ядете колкото се може повече висококачествени храни, особено зеленчуци, малко протеини и висококачествени мазнини. Може да се наложи да обогатите диетата си с добавки.
Времето за хранене не трябва да бъде едно и също време. По-важно е качествената разнообразна храна. Можете да изберете всяко време, удобно за дадения момент, което може да варира.

Също така си струва да запомните за съзнателното хранене: прочетете молитва или мантра преди хранене, внимателно, без да бързате, дъвчете, наслаждавайки се на вкуса на приготвеното ястие, опитайте се да не се разсейвате от телефона, телевизора и т. н.

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Нобелова награда и глад

Повечето вече знаят факта, че наскоро през 2016 г.учен от Япония Йошинори Осуми откри такова явление като автофагия в тялото на дрождите (учените знаят за самото явление от 60-те години). Откритието му има доста непряка връзка с популярното сега гладуване, включително интервалното. Но сред учените има мнение, че автофагията може да има положителен ефект върху човешкото тяло. Например, смята се, че автофагията може да бъде насочена към намаляване на появата на ракови клетки, така че може да се предположи, че този процес може да бъде ефективен в борбата с раковите клетки.

Ракът лечим ли е? Може би болестта на Паркинсон също, защото, както се оказа, автофагията е в състояние да освободи тялото от митохондриите, които причиняват това заболяване. Много учени сега изучават автофагията като способност за предотвратяване на стареенето и възможността за производство на лекарства, които стимулират автофагията. В лабораторни условия все още не са провеждани тестове върху хора и е необходимо да се събере точното количество данни и статистика, за да се обявят официално ползите от автофагията за човешкото тяло. Това ще изисква огромно количество изследвания. Засега учените тепърва започват да изучават как работи автофагията в клетките на човешкото тяло.

Интересни факти за гладуването

Джон Ленън, музикант и певец, специално пости, когато пише песни.
Само 100-200 грама запаси от собствени мазнини са необходими на човешкото тяло, за да си осигури дневната норма на енергия.
Тялото съдържа запас от микроелементи и соли, което би било достатъчно за няколко месеца съществуване.
Световният рекорд за избягване на твърда храна е 382 дни.

Какво Показват Цветовете на Плодовете и Зеленчуците

Как Боровинките са Полезни за Здравето?

Защо Бадемите са Полезни: Данни от Научни Изследвания

Ползите от Ябълките

Сусам: Ползи за Жените и Мъжете

Вода с Куркума на Гладно Ползи и Вреди

7 храни за повишаване на имунитета

ДНК е валута

Геномната революция и битката за човешкото ДНК

Създаване на нов дизайн ДНК съвместим с квантов компютър с цел квантова заплетеност

Портрет по снимка за подарък от художник с международни награди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Какво Показват Цветовете на Плодовете и Зеленчуците

Какво Показват Цветовете на Плодовете и ЗеленчуцитеКакво Показват Цветовете на Плодовете и Зеленчуците

Чудили ли сте се защо зеленчуците и плодовете са с различни цветове? Или сте забелязали, че обикновено предпочитате зелено без видима причина? И всичко това не е за нищо. Яркият,

Защо Продължителната Кореспонденция с Мъж е Опасна за Вас?

Защо Продължителната Кореспонденция с Мъж е Опасна за Вас?Защо Продължителната Кореспонденция с Мъж е Опасна за Вас?

Имате удоволствието да получавате ежедневно „Добро утро🖤“ от него. Може би вече е между вас има страстен виртуален флирт. Вие явно сте привлечени един към друг, но той не бърза