Полезни Храни Полезно,Ядки Защо Бадемите са Полезни: Данни от Научни Изследвания

Защо Бадемите са Полезни: Данни от Научни Изследвания


Ползите от бадемите са интересни за много хора, които искат да включат този продукт в ежедневната си диета. От статията ще научите за полезните и вредни свойства на различните сортове бадеми.

Бадемовото семе е склад за хранителни вещества. В него има изобилие от незаменими и не синтезирани от организма аминокиселини. Лесните за усвояване микро – и макро елементи, както и отличният вкус, направиха тази ядка един от лидерите сред здравословните храни.

Състав и калорично съдържание на бадемите

Голямото разнообразие от сортове бадеми, методи и климатични условия на отглеждане и прибиране на реколтата определят значителни разлики в химичния състав на ядката. Съдържанието на същите флавоноиди може да се различава поне два пъти.

В бадемите количеството мазнини може да варира от 46% до 64 %, нивата на протеини варират от 10% до 35 %, количеството въглехидрати варира от 2% до 12 %.

Таблица на средните показатели за химичния състав на бадемовото ядро
Хранителен състав на бадемовото ядро по отношение на 100 г
Енергия 579 ккал.
Протеини 21,2 г.
Аминокиселини аланин – 1,027 г,
аргинин – 2,446 г,
аспартинова киселина – 2,911 г,
валин-0,817 г,
хистидин-0,557 г,
глутаминова киселина – 6,810 г,
глицин – 1,469 г,
изолевцин-0,702 г,
левцин – 1,488 г,
лизин-0,580 г,
метионин-0,151 г,
пролин – 1,032 г,
серин-0,948 г,
тирозин-0,452 г,
триптофан-0,214 г,
треонин-0,598 г,
фенилаланин — 1,120 г,
цистин-0,189 г.
Мазнини 49,9 г,
наситени-3,8 г,
мононенаситени-31,6 г,
полиненаситени-12,3 г.
Въглехидрати 21,6 г,
захар-4,4 г,
диетични фибри-12,5 г.
Витамини мг / кг % от дневната норма на човека
Тиамин (01) 0,211 мг 18 %
Ниацин (03) 3,385 мг 23 %
Пиродиксин (06) 0,143 мг 11 %
Пантотенова киселина (05) 0,469 мг 9 %
Рибофлавин (22) 1,014 мг 85 %
Токоферол 25,6 мг 171 %
Фолат (09) 50 микрограма 13 %
Холин (04) 52,1 мг 11 %
Минерали мг / кг % от дневната норма на човека
Калций 264 мг 26 %
Мед 0,99 мг 50 %
Желязо 3,72 мг 29 %
Магнезий 268 мг 75 %
Манган 2,289 мг 109 %
Фосфор 484 мг 69 %
Калиев цианид 705 мг 15 %
Селен 2,5 микрограма 4 %
Цинк 3,08 мг 32 %

Полезни свойства на бадемите

Данни от клинични изпитвания

Намалява първоначалния гликемичен индекс на храната, приемана заедно с бадемите.
Подобрява инсулинемичния контрол (бадемовите ядки намаляват отделянето на инсулин).
Намалява риска от диабет.
Намалява увреждането на аминокиселините при продължителна хипогликемия.
Помага за предотвратяване или забавяне на свързани с възрастта заболявания.
Качествено подобрява здравето на хората от по-старата възрастова категория.
Подобрява липидния профил.
Намалява мастната маса на тялото.
Подобрява метаболизма.
Намалява обиколката на талията и краката, подобрявайки съотношението им с височина и тегло.
Намалява чувството на глад.
Помага за подобряване на състоянието при сърдечно-съдови заболявания.
Служи като профилактично средство срещу сърдечно-съдови заболявания.
Помага за защита от оксидативен стрес, стимулиращ развитието на преждевременно стареене, рак, нарушения на имунната система, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, атеросклероза.
Намалява нивата на пикочната киселина.
Подобрява състава на чревната микробиота.
Повишава защитата от излагане на ултравиолетови лъчи.
Насърчава отстраняването на възпалителните процеси.
Полифенолите на ядката имат антитуморна, антивирусна, антимикробна активност.

Въпреки високия процент съдържание на мазнини, бадемите не допринасят за натрупването, а за намаляване на телесните мазнини. В проучване213 учените установиха, че участниците в бадемовата диета показват значително намаляване на коремното затлъстяване и затлъстяването на краката и намаляване на обиколката на талията.

Ежедневната консумация на бадеми може да бъде проста диетична стратегия за предотвратяване на появата на кардиометаболитни заболявания при здрави хора.

Бадемите могат да намалят гликемичния ефект на въглехидратните храни, с които се храните. Добавянето им към белия хляб доведе до прогресивно намаляване на гликемичния индекс. Яденето на ядки понижава нивата на холестерола в кръвта.

Като лека закуска ядката е ефективно средство за задоволяване на чувството на глад. Приемането на бадемови ядки заедно с други ястия увеличава чувството за ситост и помага да се избегне преяждането. След един месец ежедневна употреба човешкото тяло може да се адаптира към тези свойства на бадемовата ядка, което обаче не изключва и дори подчертава стойността и като кратка диета с цел отслабване.

Включването на бадеми в закуската намалява концентрацията на глюкоза в кръвта и увеличава чувството за ситост както веднага, така и след второто хранене. Учените отбелязват , че този ефект е постижим, когато се използва цялото ядро и продуктите, които го съдържат. Бадемовото Масло например няма такива свойства и дори насърчава обратния ефект.

Флавоноидите и другите полифеноли са концентрирани в кожата на ядрото. Продължителната консумация на вторични метаболити (полифеноли) на бадемите демонстрира благоприятен ефект върху лечението на онкологични и невродегенеративни заболявания.

Клиничните и научните доказателства демонстрират значението на диетите с висок прием на бадемови ядки и подчертават техните възможности за предотвратяване или забавяне на свързаните с възрастта заболявания. Съвременните учени са събрали доказателствена база за ползите от бадемите за организма в превенцията и дори лечението на заболявания.

Богатият състав на бадемите ви позволява да разширите обхвата на приложението им. Учени-изследователи по целия свят откриват нови обещаващи резултати от тестове за приемане на бадеми и техните производни. Проучва се възможността за замяна на изкуствени консерванти с естествени-съставните елементи на бадемовата кора. Считана по-рано за отпадъчен продукт от производството, водата, използвана за бланширане на ядките, за да се премахне кората от тях, е обещаваща по отношение на заместването на химиотерапията при жени с рак на гърдата.

Изследва се антимикробният и антивирусният потенциал на полифенолите, извлечени от бадемовите кори

Ползи от бадемите за мъжете

Диета с добавени бадеми ще помогне на мъжа в подкрепа и възстановяване на репродуктивното здраве.
Ядрото, когато се яде, може да подобри ефективността на мъжкия еякулат.
Бадемовият Протеин се абсорбира добре и насърчава натрупването на мускулна маса.
Бадемите помагат за намаляване на болката в мускулите и ставите след интензивно физическо натоварване.
Бадемовите полифеноли са обещаващи при лечението на рак на простата.

Ползи от бадемите за жените

Витамините и антиоксидантите, присъстващи в бадемите, имат благоприятен ефект върху кожата, допринасяйки за нейното здравословно състояние.
Бадемите, включени в храненето, намаляват бръчките.
Маските и бадемовото мляко ще помогнат за изсветляване на кожата.
Скрабът от бадем премахва мъртвите частици на кожата.
Протоантоцианидините в бадемите могат да се използват за профилактика и лечение на рак на гърдата.

Ползи от бадемите за децата

Предварителното накисване на ядката във вода ще подобри усвояването на хранителните й вещества и ще предотврати образуването на газове в червата.
Повишава силата на имунитета.
Съдържа микро – и макроелементи, необходими за структурата на костите и зъбите, мускулната функция и нервната проводимост.
Може да предотврати кариес с напредването на възрастта.
Подобрява когнитивните способности, необходими за успешното учене в училище.
Служи като полезен и привлекателен заместител на вредните закуски с чипс и крекери.

Има проучвания, които показват пряка връзка между безводността в годината на събиране на бадемите и съдържанието на определени вещества в тях. Учените посочват важността на качественото етикетиране на географските сортове бадеми и внимателния подбор на ядки за конкретни цели. Важно е да ги закупите от доставчици, които спазват условията за съхранение на ядката.

Съхранението на суровините и крайния продукт също може значително да повлияе на характеристиките на ядката. При температури на съхранение от -10 до 0 до 0, срокът на годност се увеличава до 5 години от момента на прибиране на реколтата. Полезните качества на ядката при ниска температура на съхранение не се променят. Повишаването на температурата на съхранение предизвиква окислителни процеси, които влияят неблагоприятно на полезните качества на бадемите. При стайна температура от 23-24 градуса и влажност 40-60%, цялата ядка се съхранява максимум една година без загуба на органолептични качества. Костилката допринася за запазването на бадемовото ядро. Смилането на ядрото предполага по-добро отношение към условията на съхранение на продукта, тъй като при повишени температури маслото в ядково брашно или паста може бързо да се окисли и ще се усети горчивина във вкуса.

Вредни ли са бадемите?

„Вашата храна трябва да бъде лекарство, а вашето лекарство трябва да бъде храна“.
Хипократ

Всяко лекарство, ако се използва неправилно, може да се превърне в отрова. Това важи и за храната. Бадемите са ценна храна, но изискват проучване, преди да бъдат въведени в диетата.

Физиологични аспекти на вредните свойства на ядката

Бадемът съдържа оксалати. Ядките съдържат около 120 милиграма оксалова киселина. Тялото, когато се отърве от излишните соли чрез уриниране, може да не се справи с високото съдържание на оксалати и тогава те се отлагат в бъбреците. Обичайният дневен набор от продукти съдържа 200-300 мг оксалати. Хората с предразположение към образуването на бъбречни солни отлагания се препоръчва да се ограничи употребата на оксалати в рамките на 50-100 мг.

В бадемовите ядки са идентифицирани 10 групи алергени. Амандин (0 6) — най-известният от алергените на ядката, съдържанието му в ядрото достига 65 %. Най — често срещаният начин за намаляване на излагането на алергени — топлинна обработка-уви, не засяга (0 6). Кората на бадемовото ядро, наред с други, съдържа алергена 0 3, член на семейството на проламините. Това вещество активно защитава растението от бактериални, гъбични патогени и други натоварвания на околната среда.
Изследванията на алергените в бадемите и техните производни продължават. Сега има все по-голямо увеличение на консумацията на бадемови продукти и все по-често се наблюдават прояви на алергична реакция към ядката. Но базата от знания относно бадемовата алергия от епидемиологична гледна точка все още не е достатъчна за разработване на ефективни стратегии за справяне с този проблем.

Основните симптоми на алергия към бадеми (могат да се появят заедно и поотделно в лека и тежка степен):

сърбеж
сълзене,
гъделичкане в устата или гърлото,
кожни обриви,
подуване на корема,
болки в корема,
диария,
повръщане,
задушаване.

Внимание! Ако се появят симптоми на алергия, незабавно вземете антихистамин и потърсете медицинска помощ.

Бадемите са здравословна и вкусна храна и би било жалко да ги премахнете от диетата си. За щастие се появиха научни данни относно възможността за предотвратяване на развитието на алергия към бадеми чрез ранното им въвеждане в ежедневната диета. Д-р А.М. Бърн регистрира в своите наблюдения „свръхрастеж“ на алергия към ядки, събирането на данни продължава и в момента.

Човек, който е свръхчувствителен към хранителни алергени, трябва да бъде внимателен, когато консумира бадеми и продукти от тях. Ако не знаете дали сте алергични към ядки, тогава е по — добре да опитате бадемите за първи път в минималната доза-буквално половината от ядката.

Бадемите са полезни за човешкото тяло, но трябва да помните за високото му съдържание на калории. Превишаването на препоръчителните норми на употреба може да доведе до излишни телесни мазнини.

Особено внимание трябва да се обърне на условията за съхранение. Небрежното отношение към суровините може да доведе до образуване на патогени в продукта. У дома най — добрият начин за съхранение на бадеми и всички негови производни е в плътно затворен стъклен съд в хладилника.

Бадемите могат да навредят не сами по себе си, а с онези вещества, с които ядките могат да се справят за по-добро запазване на продукта от гъбички, насекоми и други вредители. Дори и без третиране с химически активни вещества, ядката може просто да бъде замърсена от прах, следи от мазнини от ръцете, като цяло, възможности за замърсяване по пътя към вашата маса.

Ето защо, преди да ядете ядката, във всеки случай трябва да я измиете добре. Трябва внимателно да инспектирате ядките за разваляне

Признаци на разваляне на бадеми

мухъл,
тъмни петна,
миризмата на гранясало масло,
кисела или друга неприятна миризма,
насекоми и / или следи от тяхната жизнена дейност.

Внимание! Ако ядката мирише на бадеми, тогава най-вероятно това е горчив бадем.
Противопоказания за ядене на бадеми

Алергия към ядки.
Диета с високо съдържание на витамин Б.
Уролитиаза (уролитиаза).
Възраст до 3 години.

Морални аспекти на яденето на бадеми

Най — мащабното отглеждане на бадеми през последните десетилетия се извършва в САЩ, щата Калифорния-тук се произвеждат 82% от бадемите в света. Калифорнийските бадеми са доходоносен многомилиарден бизнес в финансово бедна държава. В бизнеса има строги правила. Масовото отглеждане на бадемови дървета изисква тяхното постоянно напояване. Многократно увеличеното потребление на вода за засаждане доведе до изчерпване и замърсяване на водните ресурси в държавата. За съжаление, това обстоятелство доведе до опасност от изчезване на някои видове риби и увеличаване на болестите сред тяхното население.

Наблюдава се и известно насилие над пчелите. По време на периодите на цъфтеж на дърветата, наетите пчелари идват във фермите със своите кошери. Калифорнийската бадемова индустрия се нуждае от около 1,4 милиона пчелни семейства, за да обслужва цъфтящи дървета. Пчелите са принудени да опрашват близките еднолични бадемови дървета. Третирането на растенията с пестициди води до смъртта на много пчели.

Държавата увеличава производството на бадеми всяка година. Продуктът трябва да бъде реализиран за печалба, а за успешна продажба е необходима масова реклама. Асертивният маркетинг на ползите от бадемите доведе до увеличаване на нуждата и цената на ядката.

Д-р Дж. Хемблин в статията „тъмната страна на използването на бадеми“ подчерта проблемите на безотговорното отношение към отглеждането му.

Колко бадеми да ядете на ден

Калифорнийската асоциация на бадемовата индустрия на САЩ препоръчва да се консумират 23 бр.бадеми26. Все още няма надеждни и одобрени препоръки, които да отчитат възрастта, пола и други човешки характеристики.

Препоръчителното количество ядене на бадемови ядки на ден:

възрастен — 20 бр.,
дете (над 3 години) – 5 бр.

Характеристики на суров и преработен бадем

Процесът на печене причинява химични и микроструктурни промени, по-специално промяна в липидния състав, благоприятстваща неговото окисляване и модификация на антиоксидантните съединения. Печените бадеми изглеждат по-привлекателни за потребителя, но полезните им качества намаляват. В същото време печенето допринася за отстраняването на вредни вещества от бадемовата кора, но накисването решава този проблем, без да губи полезните компоненти на продукта. В допълнение, производителите понякога пекат ядки с добавяне на сол, захар, масло и това не добавя стойност към диетичните свойства на бадемите. Недобросъвестните производители могат да маскират бадем, който е загубил вкусовите си свойства, като добавят аромати по време на топлинна обработка. Следователно, ако топлинната обработка е била индустриална, тогава ползите от печените бадеми могат да бъдат намалени. Чудесна алтернатива на печенето е сушенето в дехидратор (след предварително накисване).

Между другото, в САЩ бадемите са продукт, който по закон задължително се подлага на пастьоризация. Той се обработва с пара или се фумигира с химикал, наречен пропиленов оксид. Законът е приет през 2007 г.и е свързан с огнища на салмонела при консумация на сурови ядки. Потребителите се оплакват от“ картонения „вкус на  продукта, но практически нямат избор и купуват пастьоризирана или химически обработена ядка с етикет“суров продукт“. Обработката се извършва с вещество 0, класифицирано като клас 2В (вероятно канцерогенно за хората). Изследователите откриват остатъците от това вещество в крайните продукти. Отбелязва се, че преработеният продукт не се изпраща за износ.

В Русия можете да закупите ядка, която не е термично обработена. Необходимо е да се помни за повишеното съдържание на биологично активни вещества в бадемовата кора и да не се превишава препоръчителната доза за употреба. Говорим за сладки сортове, горчивите сортове са задължителни за термична обработка. По-добре е неспециалистите да не експериментират без подробно проучване на въпроса за опасностите и ползите от горчивите бадеми.

Избирайки сурови бадеми, можете по-лесно да определите безопасността на хранителните им качества. Сушени пресни ядки могат да се използват в различни ястия.

За възрастни и деца (след консултация с лекар) е по-полезно да се използват измити и накиснати 6-8 часа в чиста вода цели бадеми (заедно с кожата) чрез внимателно дъвчене. За да подобрите усвояването, трябва да увеличите бионаличността на ядката и да я вземете под формата на брашно  или настъргана паста . Суровите бадеми също са полезни за приготвяне на вкусни напитки.

Рецепта за бадемово мляко с кадифен кремообразен вкус

Състав:

бадеми – 250 г,
вода – 1 л,
дата-3 бр.,
сол – 1 щипка.

Готвене:

Поставете бадемите, фурмите и солта в купата на блендера.
Добавете вода и оставете да престои 2 часа.
Смесете на висока скорост за 3 минути.
Изстискайте сместа през кърпа.
Поставете полученото мляко в купата на блендера и разбийте за 1 минута.
Изсипете млякото в стъклен буркан и сервирайте или охладете.

* Сместта, останала в тъканта, може да се използва за печене или в други ястия.

* Млякото може да се съхранява четири дни в хладилника или три месеца във фризера.

Бадемите са голям подарък за човечеството. Трябва да използвате свойствата на растението умишлено и внимателно, в този случай бадемите ще донесат  несъмнени ползи.

 

Периодично Гладуване и Преминаване към едно Хранене

Какво Показват Цветовете на Плодовете и Зеленчуците

Как Боровинките са Полезни за Здравето?

Ползите от Ябълките

Сусам: Ползи за Жените и Мъжете

Вода с Куркума на Гладно Ползи и Вреди

7 храни за повишаване на имунитета

Тайната на поклонението на влъхвите

Как ни следят чрез смарт телефони

Унищожаване на хората чрез секс

Портрет по снимка за поадърк от художник с международни награди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Защо Продължителната Кореспонденция с Мъж е Опасна за Вас?

Защо Продължителната Кореспонденция с Мъж е Опасна за Вас?Защо Продължителната Кореспонденция с Мъж е Опасна за Вас?

Имате удоволствието да получавате ежедневно „Добро утро🖤“ от него. Може би вече е между вас има страстен виртуален флирт. Вие явно сте привлечени един към друг, но той не бърза