Полезни Храни Подправки,Полезно,Ядки Сусам: Ползи за Жените и Мъжете

Сусам: Ползи за Жените и Мъжете

Сусам: Ползи за Жените и Мъжете

Широко, разпространено е мнението, че млякото е рекордьор по съдържание на калций и ако има липса на този елемент, трябва да заложите на млечните продукти. Но не млякото, а малките бели семена ─ сусамът ─ е рекордьор по съдържание на калций. Съдържанието на калций в млякото е около 120 mg на 100 грама продукт, а в сусама е 975 mg на 100 грама продукт. И в това отношение сусамът дори не е съперник на млечните продукти. Дефицитът на калций в организма може да се попълни със сусам. Ползите от сусама обаче не са само това.

Сусам: Ползи за Жените и Мъжете

Полезни свойства на сусамовите семена

За съжаление, днес повечето хора имат дефицит на калций. Това е така, защото традиционната храна има предимно подкиселяващ ефект върху тялото, с други думи, понижава нивото на ph и за да възстанови киселинно-алкалния баланс, тялото е принудено да изразходва основните алкални минерали ─ калций, калий и магнезий. Тъй като дефицитът на калций много бързо се отразява на здравето на костите и зъбите, дефицитът на калций се отразява доста болезнено.

Сусамовите семена ще помогнат за решаването на проблема с калциевия дефицит, но е важно да знаете, че неговите семена, както всички други, не се усвояват от организма. Нямаме ензими, които да ги разградят, а накисването на семената тук няма да помогне. За да се усвои сусамът, той трябва да бъде механично унищожен, с други думи да се смила и само в тази форма има смисъл да се използва. Много блендери не могат да се справят с това поради факта, че семената са твърде малки и просто се плъзгат покрай остриетата, така че е необходим достатъчно мощен агрегат. Можете да приемате смлян сусам за около половин чаша на ден. Апетитът за този продукт обикновено е много силен, тъй като дефицитът на калций е от значение за много хора. Ако няма апетит, тогава тялото не се нуждае от сусам; яденето чрез сила не си струва.

Също така сусамовите семена съдържат витамини като a, b, c, e. Сред микроелементите са калций, цинк, магнезий, калий, фосфор, желязо. Поради високото съдържание на калций се подобрява състоянието на ноктите, укрепват се костите и ставите. Освен това сусамът има високо съдържание на протеини – 18 г на 100 г продукт.

Сусам: полезни свойства и противопоказания

Сусамът е растение с много древна история. За първи път се споменава в асирийските митове, където се казва, че боговете, създали света, са пили напитка от сусам. Сусамът е второто име на сусамовите семена. И напитката най-вероятно означава сусамово мляко. Предполага се, че асирийците са първите, които използват сусам за храна: можем да научим за това от техните ръкописи, датиращи от третото хилядолетие пр.н.е. Въпреки това, още по-рано китайците започнаха да използват сусамово масло, но не при готвене, а за зареждане на лампи. Но саждите, останали след изгарянето на маслото, се използваха като естествена спирала за очи. От дълго време сусамът е част от различни козметични продукти за запазване на младостта и поддържане на красотата.

Сусам: ползи и вреди за жените

Как сусамовите семена са полезни за жените? Сусамовите семена съдържат мазнини и протеини, които са източници на енергия и градивен материал за клетките, допринасяйки за тяхното подмладяване. Ползите от сусама за жените се крият във факта, че съдържащите се в него антиоксиданти влияят благоприятно на кожата, забавят процеса на стареене, а понякога дори имат подмладяващ ефект. Също така, сезаминът, който е част от семената, нормализира нивата на холестерола и предотвратява рак.

Сусамовото семе помага за укрепване на имунната система и ускорява метаболизма, което ще бъде от полза както за мъжете, така и за жените. Сусамовото масло може да се използва локално за лечение на кожни заболявания. Вътрешната употреба на сусамово масло е под въпрос, тъй като най-вероятно то почти или не се усвоява от тялото.

Високото съдържание на калций в семената прави сусамовите семена полезни за ставите. Полезен е и за косата, тъй като съдържа необходимите компоненти за правилния й растеж. По този начин ползите от сусамовите семена за тялото са неоспорими. И използването му за поддържане на здравето е напълно оправдано.

Сусамовите семена обаче имат и противопоказания. Не се препоръчва да се използва при разширени вени, вегетативно-съдова дистония и други проблеми със сърдечно-съдовата система, тъй като сусамът повишава съсирването на кръвта и това може да доведе до образуване на кръвни съсиреци при хора, предразположени към този проблем. Също така, сусамът може да бъде вреден за различни заболявания на стомашно-чревния тракт, като уролитиаза и стомашни язви. На жените се препоръчва да не консумират сусам по време на бременност. Индивидуалните алергични реакции също могат да бъдат противопоказание.

Сусам: Ползи за Жените и Мъжете

Състав и ефекти върху човешкото тяло

Калоричното съдържание на сусама е 573 калории. Съдържанието на мазнини, протеини, въглехидрати е съответно 50/18/23. Също така сусамът съдържа много калий, калций, магнезий и витамини, необходими за пълноценното функциониране на човек.

Сусамът ще бъде отличен помощник при прехода към вегетарианство. Сусамовите семена са 20% съставени от аминокиселини, чийто дефицит може да се наблюдава при хранене на растенията.
Може да възникне въпросът, ако сусамът е пържен. Трябва да кажа, че сусамът не трябва да се пържи, тъй като губи повечето от ползите си по време на термична обработка. Най-добрият вариант е да се използва под формата на сусамово мляко, като смлените семена се разреждат с вода; можете също да добавите смлян сусам към салатите, за да им придадете приятен орехов вкус. Това са най-полезните начини за консумация на сусам.

Сусам

Сусам: рецепти за готвене

Нека разгледаме някои конкретни примери за това как да консумираме сусамово семе. Първо, нека се опитаме да разберем кой сусам е по-добре да купите, ─ бял или черен. Белият сусам е белено семе; в природата, в естествената му форма, се среща само черен сусам. Като цяло, дължим появата на такова любопитство като бял сусам на корпорациите за бързо хранене. По едно време те започнаха да поръсват печени изделия върху тях: след като посочиха на опаковката, че този продукт уж е полезен ─ съдържа сусамово семе, ─ те се надяваха да привлекат потребителя. Въпреки това нямаше търсене от купувачите, тъй като външният вид на кифличките не можеше да се нарече продаваем: черните семена приличаха или на плесен, или на насекоми. Тогава се намери решение: те започнаха изкуствено да избелват сусамовите семена. Ето как той побеля. Най-често черният сусам е по-скъп, но няма фундаментална разлика между бял и черен.

И така, какво можете да направите от сусам? Вече казахме много за неговите лечебни свойства, сега нека поговорим за рецепти. Една от популярните подправки е сусамовият соев сос. За да го подготвим се нуждаем от:

  • растително масло;
  • червен пипер и други подправки на вкус;
  • соев сос ─ 125 г;
  • сусамово масло ─ 1 чаена лъжичка;
  • сусамово семе ─ 1 ч.л.

Рецептата е проста: накълцайте червения пипер, загрейте олиото в тиган, запържете нарязания пипер до златисто кафяво. След това изсипете съдържанието в чиния, изсипете соевия сос и сусамовото масло, добавете две супени лъжици вода, подправете с подправки и сусам. Сосът е готов.

Друга популярна рецепта е сусамовото суши. За това ни трябва:

  • половин чаша ориз;
  • 2/3 чаша вода
  • морков;
  • краставица;
  • авокадо;
  • нори ─ 3 листа;
  • тофу ─ 150 грама;
  • уасаби;
  • сусам;
  • соев сос;
  • джинджифил.

Разбъркайте уасаби с вода, за да образувате паста. Измиваме ориза, напълваме го с вода и го слагаме на огън. След като заври, затворете капака и оставете на слаб огън за 10-15 минути. Не е необходимо да разбърквате ориза, докато готвите. След това изключете котлона и оставете ориза под капак за още 10 минути.

След това почистете и нарежете морковите, гответе ги до омекване. След това пристъпваме към оризовия дресинг. Смесваме 4 с.л. Лъжици оцет със сол и загрейте на огън. Оставете сварения ориз да изстине и го овкусете с оцет, като разбърквате равномерно.

След това нарежете авокадото, краставицата и тофуто. След това започваме да навиваме рулцата. Нашата оризова смес ще бъде много лепкава, така че след навиване на всяко руло, накиснете пръстите си във вода, смесена със соев сос или оцет.

Поставете нори върху бамбуковата постелка и разпределете ориза на тънък слой. Покрийте ориза с уасаби и добавете сусама. Разпределете нарязаните краставици, моркови и авокадо. Отгоре сложете сиренето. След това разточете цялото съдържание в цилиндър с помощта на бамбукова постелка. По същия начин навиваме още няколко рула, след което ги нарязваме на няколко части. Готовите кифлички могат да се използват със соев сос или джинджифил.

Ето две вкусни рецепти със сусамово семе, които могат да бъдат чудесно допълнение към вашата вегетарианска диета. Ако обаче целта ви е да извлечете максимума от сусамовите семена, най-добре е да го консумирате суров, смлян.

Какво Показват Цветовете на Плодовете и Зеленчуците

Как Боровинките са Полезни за Здравето?

Защо Бадемите са Полезни: Данни от Научни Изследвания

Ползите от Ябълките

Периодично гладуване и преминаване към едно хранене на ден

Вода с Куркума на Гладно Ползи и Вреди

7 храни за повишаване на имунитета

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Периодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на ДенПериодично Гладуване и Преминаване към Едно Хранене на Ден

Частичното гладуване предотвратява стареенето. Гладуващият се прехвърля от зряла възраст в първоначалното си постембрионално състояние, той почти се ражда отново. Хърбърт Макголфин Шелтън Има противопоказания, необходима е консултация със специалист

Хвойново Етерично Масло Ползи и Вреди

Хвойново Етерично Масло Ползи и ВредиХвойново Етерично Масло Ползи и Вреди

Хвойновото Етерично Масло: Ползи и Вреди Хвойното етерично масло е познато със своите уникални свойства и благоприятни ефекти върху здравето и благополучието. Произведено от различни видове хвойни дървета, това масло