Полезни Храни Плодове,Полезно Как Боровинките са Полезни за Здравето?

Как Боровинките са Полезни за Здравето?

Как Боровинките са Полезни за Здравето?

Аюрведа – най-старата наука за лечението – съветва използването на сезонни горски плодове и плодове за храна. Аюрведа смята за особено полезни тези плодове и зеленчуци, които растат близо до вас, а не са донесени от други региони. Едно от тези плодове, познати ни от детството, е боровинката.

Как Боровинките са Полезни за Здравето?

Много от нас ядоха сладки пайове и сладко от това зрънце, неведнъж чували за ползите за зрението За какво могат да бъдат полезни боровинките? Какво може да се приготви от това зрънце, като се запазят свойствата му?

Боровинки: полезни свойства

Малко хора знаят, но боровинките често се наричат ​​подмладяващи плодове. Ползите за здравето му са били известни на нашите далечни предци, благодарение на които е използван още от древни времена в народната медицина, а днес се препоръчва от лекари и диетолози. Тази любов не е случайна: това зрънце е истински източник на антиоксиданти. Отделно трябва да се споменат антоцианините или, както още ги наричат, „антиоксиданти на боровинки“. Тези вещества имат превантивен ефект върху тялото, намаляват риска от злокачествени тумори.

Освен това боровинките са склад на полезни микроелементи. Съдържа фосфор, магнезий, калций и мед. Плодовете съдържат голямо количество витамини от група В и РР. Благодарение на този състав подобрява чревната микрофлора, поради което с отвари успешно се лекуват различни колити и стомашни заболявания. Пектините, включени в състава, прочистват тялото от токсини и токсини.

Боровинките имат комплексно въздействие върху организма. Има противовъзпалителни свойства, поради което може да се използва за лечение на заболявания като ревматизъм, проблеми с черния дроб и жлъчния мехур. Особено си струва да се отбележи ползите от боровинките в борбата срещу заболяванията на пикочния мехур и бъбреците. Лечителите го използват за лечение на женски заболявания, по-специално за регулиране на менструалния цикъл.

Важно е да запомните свойствата на боровинките и тези, които решават да отслабнат. Зрънцето има малко калории, но има всичко, от което тялото се нуждае, включително въглехидрати, протеини и фибри. Може да се използва като вкусна и здравословна закуска.

Как Боровинките са Полезни за Здравето?

Боровинки: вреда и противопоказания

На първо място, противопоказанията включват индивидуална непоносимост. Друго противопоказание е захарен диабет. Ако сте били диагностицирани с това заболяване, тогава можете да ядете зрънцето само след консултация с лекар.

Струва си да се въздържат от боровинки за тези, които са диагностицирани с панкреатит или уролитиаза. Освен това, ако сте били диагностицирани с оксалатурия, не трябва да ядете това зрънце или да пиете сока му. Ако няма противопоказания, не забравяйте, че не трябва да ядете повече от 500 грама плодове наведнъж, в противен случай рискувате да получите разстроен стомах.

Как да сготвим боровинки, като същевременно увеличим максимално полезните им свойства

Очевидно зрънцето е практически безвредно, особено ако се спазват правилата за употреба. Ползите за здравето от боровинките са трудни за надценяване. Знаейки, че топлинната обработка лишава плодовете и плодовете от полезни качества, възниква разумен въпрос: как в такава ситуация да се избегне или сведе до минимум загубата на полезни свойства?

Има три начина за приготвяне на боровинки, като същевременно се запазват полезните им свойства:

замразяване;
сушене;
смилане със захар.

Замразяването е надежден начин за запазване на витамините. Това не е трудно да се направи. Плодовете трябва да се сортират, като се избират най-силните и равномерни плодове. Не забравяйте да ги изплакнете обилно, след това ги разстелете върху равна повърхност и оставете да изсъхнат. След това поставете боровинките в контейнери и ги поставете във фризера; ако вашият хладилник има функция, наречена „шоково замразяване“, това е добър начин за съхранение.

Съхранявайте плодовете отделно от други храни и не повече от 1 година. След размразяване зрънцето може да се използва за приготвяне на смути или да се консумира в чист вид без добавки.

Ако няма начин за замразяване на боровинки, тогава сушенето е идеално. Ако живеете в частна къща, разстелете плодовете върху памучен плат под навес, покрийте отгоре с марля и разклатете на всеки 2-3 часа. Сушенето ще отнеме 4 дни. За тези, които живеят в апартамент, препоръчваме да използвате фурна. Поставете плодовете върху тава за печене и поставете във фурната за 8 часа.

Как Боровинките са Полезни за Здравето?
Изсушете боровинките на най-ниската температура при отворена врата, разклащайте плодовете от време на време. Можете да използвате специални сушилни за плодове и горски плодове.

Използвайте сушени плодове според указанията, добавете към чай или пригответе отвари. Плодовете в тази форма се съхраняват една година, но трябва да се съхраняват в ленени торби на тъмно хладно място.

Третият вариант е известен на всички баби на страната ни. Тази опция за съхранение е може би най-вкусната. Плодовете трябва да бъдат добре изплакнати и нарязани, допустимо е да се използва блендер. След това разбъркайте боровинките със захарта до пюре и ги поставете в стерилизирани буркани, а след това приберете сладкото в хладилника.

Логично е да попитате колко захар да приемате. Разбира се, това е въпрос на вкус, но не забравяйте, че колкото повече захар, толкова по-дълго ще издържи сладкото. Ако искате да запазите сладкото по-дълго, тогава захарта трябва да бъде два пъти повече от плодовете. Ако сте сигурни, че сладкото няма да издържи дори месец, тогава изберете съотношение 1 към 1 (чаша горски плодове към чаша захар). Вареното сладко може да се използва вместо захар, като се добави малко към чая или като пълнеж за палачинки.

Листа от боровинка: свойства и ползи

Проблеми с очите се откриват при много хора всяка година. Листата от боровинка могат да помогнат на очите ни, които поради своите полезни свойства стимулират кръвообращението в ретината, подобрявайки зрението. Чаша чай в края на деня, съдържаща листата на подмладяващото зрънце, ще облекчи напрежението и умората от очите.

Как Боровинките са Полезни за Здравето?

Чаят от боровинки разрежда кръвта, така че спазмите и мигрената изчезват. Те са добри и в борбата срещу затлъстяването: редовната употреба на бульона подобрява метаболизма, зарежда тялото с въглехидрати, така че ще ядете по-малко. Много диети включват чай или отвара от листа от боровинка.
Листата съдържат танини, поради които тялото се възстановява по-бързо след остри респираторни заболявания.

Ползите за здравето на жените от листа от боровинка

За жени по време на менопауза се препоръчва отвара от листа от боровинка, това предотвратява процеса на стареене на вегетативно-съдовата система.

За мъжкото тяло листата от боровинка са не по-малко полезни, отколкото за нежния пол. Наличието на флавоноиди в листата помага за предотвратяване на заболявания на пикочно-половата система. Листата са особено полезни за онези мъже, които обичат силовите спортове или се занимават с тежък физически труд. Приемът на отвара облекчава напрежението в мускулите и облекчава умората.

Приложение на листа от боровинка

Най-популярното използване на листа от боровинка е като отвара. За приготвянето му листата се счукват в кафемелачка и се използват по указание.

За да приготвите здравословна и вкусна напитка, трябва да вземете две супени лъжици чай и една супена лъжица листа от боровинка, след което изсипете получената смес с вряща вода и я оставете да се запари за 15 минути. Прецедете чая и пийте до насита. Можете също да запарите листата без чай и да изпиете получения бульон.

Не забравяйте за лечебните свойства на боровинките. За лечебни цели е необходимо 60 грама сухи листа да се залеят с един литър вряща вода. Бульонът се влива в продължение на час и половина, след което се пие по две супени лъжици три пъти на ден. Ако към бульона добавите листа от малина (количеството е пропорционално на листата от боровинка), ще получите напитка, която укрепва имунната система.

От пресни листа могат да се приготвят маски, за това листата трябва да се натрошат до кашево състояние и да се нанесат върху кожата на лицето и след 20-25 минути да се изплакнат. Преди да нанесете маската на лицето си, нанесете малко количество върху лакътя. Ако няма алергична реакция, тогава можете да използвате маската по предназначение. Ако няма пресни листа, тогава описаният бульон може да се замрази във форма за лед и всяка сутрин избършете кожата с кубче „лед от боровинки“.

Как Боровинките са Полезни за Здравето?
Описаният бульон може да се използва за изплакване на устата, когато зъбобол тревожи. Полезно е да се използват листа от боровинка и при заболявания на устната кухина, особено като стоматит. Традиционната медицина съветва супена лъжица сухи листа да се налее с чаша вряла вода, да се увие в кърпа, която не пропуска топлината, и да се държи 30 минути. Изплакнете устата си с охладения бульон няколко пъти на ден.

За тези, които страдат от високо кръвно налягане, традиционната медицина дава този съвет. Листата от боровинка, маточина, арника и майчиния кантарион трябва да се смесят в равни пропорции, да се покрият със студена вода и да се варят. След това отстранете бульона от котлона и го оставете да се охлади, пийте го три пъти на ден по 50 мл.

Ако страдате от гастрит, залейте 1 супена лъжица листа с 200 мл вряла вода, загрейте на парна баня за около 25-30 минути и след това оставете за още 15 минути под капак. Бульонът трябва да се филтрира и да се пие три пъти на ден, 2 часа след хранене, по 50 ml. Поради свойствата на листата от боровинка, отварата е не само превантивна мярка, но и облекчава болката по време на обостряне на заболяването.

Листата от боровинка също помагат за нормализиране на изпражненията. Бульонът има стягащо действие, но не превишавайте посочените дози, в противен случай ще получите точно обратния ефект.

Важно е да запомните, че боровинките са полезни за хората само когато се използват правилно. Курсът на лечение не трябва да надвишава 10 дни, ако е необходимо, курсът може да се повтори, но след почивка от две седмици.

Какво може да се направи с боровинки

В допълнение към ползите, зрънцето има приятен вкус, така че често се използва за приготвяне на десерти. Не забравяйте, че въпреки че боровинките са здравословни, не можете да ядете много от тях.

Как Боровинките са Полезни за Здравето?
Рецепта за закуска, съставки:

0,25 чаши крема сирене
0,25 чаши сирене рикота
1,5 чаши боровинки
4,5 чаени лъжички захар
0,25 супени лъжици портокалова кора
2 чаени лъжички портокалов сок
2 бр. джинджифилова бисквитка.

В блендер смесете сиренето, захарта, кората и сока. Разбъркайте до гладкост. Сложете получената маса в чиния, покрийте и поставете в хладилника за 4 часа.

Поставете плодовете в порционна чаша, а отгоре – сместа от сирене. Поръсете десерта с бисквитки по желание и сервирайте.

И специално за летните дни, вкусен сладолед:

300 г боровинки
250 г заквасена сметана
75 г захар.

Смелете боровинките до пюре. За да стане сладоледът по-еднороден, претрийте пюрето през цедка. Добавете заквасената сметана и захарта към пюрето. Разбийте отново с блендер до гладкост.

Изсипете получената маса в съд и я поставете във фризера за 2 часа. След това разбийте отново и приберете в хладилника, но за час. Повтаряме разбиването след час и прибираме в хладилник, след час сладоледът може да се сервира.

Рецепта за десерт с боровинки:

200 г малини
200 г боровинки
400 мл крем
5 супени лъжици кисело мляко
1 лайм.

Разбийте сметаната. Препоръчваме сметана 30% масленост, в противен случай може да не се разбие. Оставете крема в хладилника за няколко часа преди да го разбиете. Започваме да разбиваме сметаната до стабилна консистенция, добавяме кисело мляко, захар, сок. Разбъркайте внимателно до гладкост. Оставяме настрана една четвърт от плодовете – те ще са необходими за украса. Смелете останалите плодове до каша. Сложете плодовете в купа, след това сметаната. Отгоре украсете с горски плодове и приберете в хладилника за един час. Ястието може да се сервира на масата.

Как Боровинките са Полезни за Здравето?
Народната медицина пази много тайни. Мъдростта на нашите предци, натрупана през вековете, все повече се забравя, но не забравяйте този опит, напротив, той трябва да се изучава и прилага активно. Много народни рецепти се основават на горски плодове, включително боровинки.

Боровинките, както и техните листа, могат да се използват за различни цели, от поддържане на красотата до медицински процедури. Не забравяйте, че преди да използвате отвари за медицински цели, не забравяйте да се консултирате с лекар, не се самолекувайте. Боровинките могат да се използват за приготвяне не само на вкусни, но и здравословни ястия. Важно е, както във всичко, да спазвате принципа на умереност и да не ядете твърде много дори от такова здравословно зрънце.

Какво Показват Цветовете на Плодовете и Зеленчуците

Как Боровинките са Полезни за Здравето?

Защо Бадемите са Полезни: Данни от Научни Изследвания

Ползите от Ябълките

Сусам: Ползи за Жените и Мъжете

Вода с Куркума на Гладно Ползи и Вреди

7 храни за повишаване на имунитета

Парите правят ли човек щастлив

Как калиграфията влияе върху човешкия мозък?

Облеклото е скрито оръжие,как модата ни влияе

Портрет по снимка за подарък от художник в международни награди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

стар лук

Стар ЛукСтар Лук

Стар лyк /Allium cepa/ Стопяване на полип на матката Стопяване на миома на матката Стопяване на киста на матката Стопяване на киста на яйчника Стопяване на киста на тестиса Стопяване