Полезни Храни Полезно Брюкселско Зеле: Ползи и Вреди

Брюкселско Зеле: Ползи и Вреди

Брюкселско Зеле: Ползи и Вреди

При разглеждането на ползите и вредите от брюкселското зеле е невъзможно да се пренебрегне фактът, че този зеленчук фигурира в списъка на „най-мразените храни“. Кръстоцветните зеленчуци съдържат фитохимикал, съдържащ сяра, глюкозинолат, който е отговорен за техния характерен мирис и горчив вкус. Добрата новина е, че когато се приготви правилно, това зеле придобива фин, орехов вкус, вместо да е горчиво. В допълнение, по време на готвене и смилане, глюкозинолатите се разграждат до изотиоцианати, които имат противоракови свойства .

Брюкселско Зеле: Ползи и Вреди

Благодарение на разнообразните си ползи за здравето, този вид зеле попада в други списъци с „най-здравословни храни“ и „храни за ежедневието“.

основни характеристики

Най-близкият роднина на зелето и броколите, брюкселското зеле ( Brassica oleracea var. gemmifera, – лат.) принадлежи към семейството на кръстоцветните. Носи името на град Брюксел в Белгия, където за първи път е култивиран през 16 век. Плодовете приличат на миниатюрни зелки с диаметър 2–3 см; За това тя получи прякора „мини-зеле“.

Главите растат на дебело стъбло в групи от 20–40 броя. Цветът им е градински зелен, но някои сортове брюкселско зеле са червеникави на цвят.

Не расте в дивата природа. Отглежда се в Западна Европа, САЩ и Канада. В Русия се отглежда ограничено поради неподходящия климат.

Правилно приготвеното брюкселско зеле има хрупкава, твърда текстура и леко сладък вкус.

Хранителна стойност

Този зеленчук е нисковъглехидратен и нискокалоричен: ~ 5 g въглехидрати на 100 g продукт, а калоричното съдържание на брюкселското зеле е само 40 kcal. Мазнини – 0,5 g; протеини – 3,5 г, диетични фибри – 4 г. Въпреки ниската си хранителна стойност, мини-зелето е добър източник на макро- и микроелементи, необходими за поддържане на адекватно здраве.

Витамин К е основният от трите „козове” на брюкселското зеле: 50 г от зеленчука покрива дневната нужда от това вещество. Витамин К участва в регулирането на съсирването на кръвта, минерализацията на костите и предотвратява отлагането на калций в меките тъкани.

Нуждата от витамин С , вторият „коз“ на минизелето, се покрива от 70 г от продукта. Витамин С е необходим за синтеза на колаген, интерферон и серотонин и за усвояването на желязото; От това зависи силата на имунната система.

Третият е силиций. За да покриете дневната нужда от този минерал, имате нужда от ~110 грама брюкселско зеле. Силицият е от съществено значение за здрави нокти, коса, кожа и костна тъкан. Помага за отстраняване на токсичните вещества от клетките, повишава здравината и еластичността на стените на капилярите, повишава здравината на костите, повишава защитата на организма срещу инфекции и предотвратява преждевременното стареене.

Това не е всичко, за което е полезно брюкселското зеле; Фибрите, витамините А, Е, група В, калий, магнезий, манган и желязо, които са от съществено значение за доброто здраве, също са сред предимствата на тази зеленчукова култура. Мини кале съдържа много полезни фитохимикали, включително:

 • глюкозинолати;
 • изотиоцианати;
 • сулфорафан;
 • дитиолтиони;
 • кумарини;
 • индоли;
 • феноли.
 • Брюкселско Зеле: Ползи и Вреди

Полезни свойства на брюкселското зеле

За храносмилането

Подобно на повечето кръстоцветни зеленчуци, брюкселското зеле е богато на диетични фибри, или фибри, с 4 g фибри на 100 g суров продукт, което е 20% от дневния ви прием.

Диетичните фибри помагат за регулиране на кръвната захар, поддържат здрава храносмилателна система и помагат за подхранването на полезните чревни бактерии, свързани с доброто настроение, силния имунитет и противовъзпалителните свойства.

Фибрите стимулират чревната подвижност, подпомагайки преминаването на храната през храносмилателния тракт, което води до намаляване на запека и подобряване на храносмилането.

Диетичните фибри участват в производството на хормона лептин, който намалява апетита за храна. Това помага за намаляване на леките закуски между храненията, подобрява здравето на червата и премахва подуването и спазмите.

За сърдечно-съдовата система

Витамин К често се пренебрегва, въпреки че е важен за съсирването на кръвта и здравината на костите. 100 грама брюкселско зеле съдържат 148% от препоръчителната дневна доза витамин К.

Калият, друго вещество в този зеленчук, действа като вазодилататор: намалява налягането в кръвоносните съдове и артериите, намалявайки натоварването на сърдечно-съдовата система. Това намалява риска от атеросклероза, коронарна болест на сърцето, инфаркт и инсулт.

През 2020 г. медицинското списание British Journal of Nutrition публикува проучване на австралийски учени, които доказват, че консумацията на 45 грама кръстоцветни зеленчуци на ден намалява риска от отлагане на калций върху сърдечните съдове с 46%. Натрупването на калций и мазнини по стените на кръвоносните съдове е основната причина за сърдечно-съдови заболявания.

Брюкселско Зеле: Ползи и Вреди

За имунитета

В 100 г брюкселско зеле се съдържат 120 мг витамин С – 130% от дневната норма. Витамин С стимулира производството на бели кръвни клетки, подпомага усвояването на желязото и действа като антиоксидант, намалявайки оксидативния стрес и намалявайки вероятността от хронични заболявания.

Триседмично проучване на 10 мъже установи, че две чаши брюкселско зеле на ден намаляват клетъчните увреждания, причинени от оксидативния стрес, с 28% .

За кожата

Витамин С е компонент на колагена, необходим за производството на кожни клетки, мускули, сухожилия, стави и други тъкани. Богато на витамин С, брюкселското зеле съдържа и витамин А – 5% от дневната норма на 100 гр.

Витамин С помага в борбата с вредните ефекти на ултравиолетовото лъчение, което причинява стареенето на кожата. Витамин А предпазва кожата от увреждане.

Консумацията на тези витамини помага:

 • естествено забавяне на стареенето;
 • повишаване на имунните функции на кожата;
 • стимулиране на растежа на нови клетки;
 • подобряване на здравето на очите.
 • Антиоксидантни и противоракови свойства

  Проучване, проведено от Австрийския институт за изследване на рака, установи положителна връзка между консумацията на брюкселско зеле и превенцията на рака поради ефекта на защита срещу окислително увреждане на ДНК.

  През 1995 г. медицинското списание Carcinogenesis публикува проучване, свързващо брюкселското зеле с намален риск от колоректален рак. Изследователите свързват този ефект с наличието на глюкозинолати в кръстоцветните зеленчуци – органични съединения, които съдържат сяра, азот и производни на глюкозата.

  Проучване от 2007 г. в Полша установи, че съдържанието на антиоксиданти в този кръстоцветен зеленчук намалява оксидативния стрес, като по този начин предпазва от рак.

  За нервната система

  Калият е електролит, необходим за поддържане на функциите на нервната система, мускулната контракция и плътността на костите. 100 г брюкселско зеле осигурява 15% от дневната нужда на човек от калий.

  Като участва в правилното функциониране на клетките на тялото, калият помага за поддържането на мембранната структура на клетките и предаването на нервните импулси, което го прави жизненоважен за здравословния сърдечен ритъм. Този минерал също участва в метаболизма на въглехидратите.

  За бременни

  Благодарение на витамин B9 или фолиева киселина, брюкселското зеле е полезно за бъдещите майки. Липсата на фолиева киселина води до дефекти на невралната тръба при кърмачетата – тежки вродени дефекти с висока смъртност.

  Фолиевата киселина помага на тялото да използва други витамини от група В, предпазва от анемия, подобрява имунитета и подобрява стомашно-чревната функция. Витамините от група В са от съществено значение за здравословното развитие и растеж на бебето в утробата.

 • Брюкселско Зеле: Ползи и ВредиЗа диабет

  В Китай беше проведен анализ на седем проучвания, в резултат на които учените стигнаха до извода, че повишената консумация на кръстоцветни зеленчуци намалява риска от диабет тип II. Смята се, че това се дължи на антиоксидантна активност и високо съдържание на диетични фибри. Освен това е установено, че този зеленчук съдържа алфа-липоева киселина, антиоксидант, който подобрява функцията на панкреаса.

 • Как да изберете и съхранявате

  Доброто брюкселско зеле е твърдо, плътно и ярко зелено. По главите на зелето няма пожълтели, хилави или повредени листа. Ако купувате поотделно, изберете еднакъв размер за равномерно готвене.

  Четири фактора влияят върху запазването на хранителните вещества:

  • излагане на въздух;
  • Светлина;
  • топлина;
  • и продължителност на съхранение.

  Някои хранителни вещества, като каротеноидите, витамините C и B6, са много чувствителни към топлина. Охлаждането забавя загубата на тези вещества от храните. Ето защо е най-добре да съхранявате мини зелето в херметически затворен, сух контейнер или найлонов плик заедно с хартиена кърпа, за да абсорбира влагата.

  В хладилника съхранявайте немити и необрязани брюкселско зеле в отделението за зеленчуци. Срок на годност 7–10 дни.

  Съхранявайте във фризер за една година. Преди замразяване е по-добре да го направите на пара за три до пет минути.

  Брюкселското зеле е вредно

  Ако страдате от хронични заболявания, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да включите този зеленчук в диетата си.

  Противопоказания

  • подагра;
  • Болест на Крон;
  • висока стомашна киселинност;
  • слаба чревна подвижност;
  • индивидуална непоносимост;
  • хронични стомашно-чревни заболявания в острия стадий.

  Как се готви брюкселско зеле

  Преди да измиете зеленчука, отстранете стъблата и жълтите или избледнели листа. Изплакнете главите обилно под течаща вода, за да отстраните всички възможни насекоми.

  Мини зелето се задушава, пече, задушава, пържи, вари.

  Внимание: ако го преварите по време на готвене, особено при кипене, това ще увеличи горчивия вкус и неприятната миризма.

 • Брюкселско Зеле: Ползи и ВредиВарене на пара

  За максимални ползи се препоръчва брюкселското зеле да се готви на пара. Благодарение на този метод топлинният ефект, времето за готвене и контактът на продукта с течност ще бъдат минимални, което ще запази повечето от полезните свойства.

  • Налива се вода до дъното на уреда за готвене на пара – до 5 см.
  • Докато се вари, нарежете кочаните на половинки или на четвъртинки.
  • След като заври, намалете котлона и поставете парчетата в кошницата на пара. Водата трябва да ври.
  • Покрийте и гответе 5-7 минути, докато зелето омекне.
  • Оставете парата да излезе, като повдигате капака на всеки 2 минути, за да освободите серните съединения.
  • Готовият продукт може да се смеси със сос от медена горчица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post