Полезни Храни Плодове Фурмите-Ползи и Вреди за Човешкото Тяло

Фурмите-Ползи и Вреди за Човешкото Тяло

Фурмите-Ползи и Вреди за Човешкото Тяло

Фурмите и сушените плодове са били използвани като източници на сладък вкус и витамини от около 6000 години, но фурмите заемат едно от техните специални места. Полезните свойства на фурмите, съчетани с дългия им срок на годност (особено в горещо време) и хранителни свойства, ги превърнаха в „хляба на пустинята“.

Това е популярен плод в Близкия изток и Северна Африка. Широко разпространен и отдавна се използва в традиционната медицина .

От векове фурмите са били основна храна в арабския свят. Световното производство на фурми се е утроило през последните 40 години и е достигнало 7,68 милиона тона до 2010 г. .

Мюсюлманите смятат финиковите палми и техните плодове за свещени, а по време на религиозния пост на Рамадан тези сушени плодове са обичайна съставка в диетата.

История на Фурмите

Изследванията на вкаменелости показват, че финиковата палма съществува от поне 50 милиона години. В продължение на векове палмата е била наричана финикийско дърво, приписвайки я на финикийския регион. По-късно името се променя на „Феникс“ и е изобразявано на финикийски монети.

Поколения наред египтяните смятали фурмите за символ на плодородието, растящи по чудотворен начин покрай реки и оазиси, в най-сухите пустини. Палмата е била изобразявана върху барелефи, паметници и монети. Финиковата палма вдъхновява изграждането на колони в древногръцката архитектура.

Някои религии наричат ​​фурмите плодовете на рая или един от плодовете на небето. Например те се споменават в Корана, свещената книга на мюсюлманите.

В християнството Бог инструктира Дева Мария да яде фурми при раждането на Исус.

Фурмите-Ползи и Вреди за Човешкото Тяло

Характеристики и зреене на фурмите

Финиковите палми растат до 30–40 метра височина и се състоят от един или повече стволове, растящи на куп. Растението няма конвенционален плътен ствол, дланта се състои от влакнести стъбла, които се припокриват. На един лист се развиват до 150 листчета.

Морфология и съзряване

Растежът на плодовете на фурмата е свързан с промени в растението. Това са: промени в размера, цвета, химичния състав и ползите от фурмите, протичащи в пет етапа:

 1. хабабук;
 2. кимри;
 3. халал;
 4. рутаб;
 5. тамар.

Кратко описание на всеки етап:

  1. Хабабук. Започва скоро след оплождането на плодника върху майчиното растение и продължава до стадия кимри. Завършването на етапа отнема 4-5 седмици. По това време плодът расте бавно и губи две неоплодени пръчки. Плодът е все още малък и покрит с чаша.
  2. Кимри. Синоними за този етап са khimri, jimri или зелен етап. Kymri е най-дългият етап на растеж на плодовете, продължаващ 9–14 седмици в зависимост от сорта. Плодът все още е рано за ядене, тъй като има твърда текстура и зелен цвят, расте в рамките на 4-5 седмици, през което време достига 90% от крайния си размер, след това вторият период е 4-5 седмици бавен растеж , през който размерът се увеличава с 22%. В края на етапа плодът става ботанически зрял и вече е способен да покълне.
  3. Халал. Този етап продължава 3-5 седмици в зависимост от сорта. В този момент текстурата на плода омекотява и цветът се променя от зелено до шартрьозно, розово, червено или алено в зависимост от сорта. На този етап наддаването на тегло е бавно, но съдържанието на захароза се увеличава, съдържанието на вода намалява, а танините губят своята стипчивост, тъй като се утаяват. Сортовете, при които процесът на утаяване на танин се развива бързо, са годни за консумация още на етап халала.
  4. Rutab. На този етап, който продължава 2–4 седмици, върхът започва да узрява, променя цвета си на кафяво-черен и става пухкав. Етапът на рутаб се характеризира със силно намаляване на теглото поради загуба на влага, при което водното съдържание пада до 35%. Други важни промени включват превръщането на захарозата в инвертирани захари, потъмняване на кожата и омекотяване на тъканите. На този етап плодовете се продават пресни.
  5. Тамар. Повечето отглеждани в търговската мрежа плодове не достигат стадия тамара, когато плодовете узряват и цветът им се променя от жълт на кафяв или тъмнокафяв. Този етап се характеризира със съдържанието на вода, при което ползите от фурмата са максимизирани; водата съставлява 24–25% от теглото на плода.Фурмите-Ползи и Вреди за Човешкото Тяло

   Състав на фурми

   Плодовете са богати на хранителни вещества, съдържат диетични фибри, захар, протеини, витамини, минерали, флавоноиди и фенолни съединения. Поради съдържанието на фенолни съединения, плодовете на финиковата палма са богати на антиоксиданти и имат мощна биоактивност срещу няколко бактериални патогени. Плодовете от фурми са източник на естествени антиоксиданти, които се използват за лечение на свързани с оксидативен стрес и инфекциозни заболявания .

   Фурмите осигуряват основни хранителни вещества на тялото и са полезни за здравето. Химическият състав и ползите от фурмите варират в зависимост от етапа на зреене, сорта, условията на отглеждане, условията след прибиране на реколтата и т.н. Хранителната и лечебна стойност на плода е свързана с химичния състав. Плодовете имат антимутагенно, противовъзпалително, гастропротективно, хепатопротективно, нефропротективно, противотуморно и имуностимулиращо действие. Предлага се широка гама от продукти на базата на фурми като: сироп от фурми, паста от фурми, сок от фурми и продукти, получени от тях.

   Таблица: съдържание на калории и състав

   Енергийна стойност 1180 kJ (280 kcal)
   Въглехидрати 75 гр
   Сахара 63 гр
   Хранителни фибри 8 гр
   мазнини 0,4 g
   Протеин 2,4 g
   витамини Количество Дневна норма
   Бета каротин 6 мкг 0%
   лутеин зеаксантин 75 мкг
   Витамин А 0,01 мг
   Тиамин (B1) 0,052 мг 5%
   Рибофлавин (B2) 0,066 мг 6%
   Ниацин (B3) 1,274 мг 8 %
   Пантотенова киселина (B5) 0,589 мг 12 %
   Пантотенова киселина (B5) 0,589 мг 12 %
   Витамин B6 0,165 мг 13 %
   Фолиева киселина (B9) 19 мг 5%
   Витамин Ц 0,4 мг 0%
   Витамин Е 0,05 мг 0%
   Витамин К 2,7 мкг 3%
   Минерали Количество Дневна норма
   калций 39 мг 4 %
   Желязо 1,02 мг 8 %
   Магнезий 43 мг 12 %
   Манган 0,262 мг 12 %
   Фосфор 62 мг 9 %
   калий 656 мг 14 %
   Натрий 2 мг 0%
   Цинк 0,29 мг 3%
   Други компоненти Количество
   вода 20,5 гр

   Хранителна стойност на фурмите

   Плодовете са богати на естествени захари като глюкоза, фруктоза и захароза. Високото съдържание на калории в тях се дължи на високото съдържание на захар.

   Повечето калории идват от въглехидрати. Останалото идва от малко количество протеин.

   Съдържание на калории на 100 грама

   Фурмите, в зависимост от страната на произход, сорта, начина на отглеждане и други фактори, съдържат приблизително 277 kcal на 100 грама тегло.

   Съдържание на калории 1 бр

   Фурмите се предлагат в различни размери и грамажи, калоричното съдържание на един плод може да се изчисли много грубо и средно. Теглото на едно парче е 10–15 грама, калоричното съдържание е 27–40 kcal.

   Дати: гликемичен индекс

   Според изследвания средният гликемичен индекс (GI) на пресните фурми е 42, но сушените имат GI 90-99!

   Това ги класифицира като храни с много висок гликемичен индекс и небезопасни за хора с диабет, кандидоза и паразитози.

   Гликемичният индекс е начин за измерване на ефекта на въглехидратите върху нивата на кръвната захар. Измерва се по скала от 0 до 100, като чистата глюкоза (захар) се оценява на 100, най-високото ниво на кръвната захар, което се повишава след ядене на храна.

   Въглехидратите с нисък гликемичен индекс имат резултат 55 или по-нисък, докато въглехидратите с висок гликемичен индекс имат резултат 70 или по-висок. Въглехидрати със среден гликемичен индекс 56–69 .

   Храните с нисък индекс причиняват по-малко колебания в нивата на кръвната захар и инсулина.

   Храните с висок индекс бързо повишават нивата на кръвната захар. Това води до спад на нивата на захарта, особено при хора с диабет.

   Хората с диабет трябва да ядат храни с по-нисък индекс. Това ще ви помогне да контролирате нивата на кръвната си захар. При хора с диабет тип 2 захарта се натрупва в кръвта и се повишава до опасно високи нива.

   Противопоказания

   Няма много противопоказания за ядене на фурми, основното предупреждение е универсално: не преяждайте. Това се отнася за всички хранителни продукти без изключение. Ползите от фурмите, както и другите плодове, се крият в умереността и редовността.

   Противопоказания:

ако ядете фурми в излишък, това може да доведе до наддаване на тегло поради високото им съдържание на калории;
Хората с бъбречни заболявания трябва да използват с повишено внимание. Консултирайте се с Вашия лекар относно количеството калий, което трябва да приемате всеки ден;
Сушените плодове често съдържат сулфити, които могат да причинят алергии.
Следете за тези симптоми след консумация на сушени фурми:

 • болка в корема;
 • подуване на корема;
 • диария;
 • кожен обрив.

Сулфитите, съдържащи се в плодовете, могат да увеличат симптомите на задух при хора с астма.

 1. Полезни свойства

  Плодът на финиковата палма традиционно се използва като лекарство в много култури за лечение на редица заболявания като стомашни и чревни разстройства, треска, подуване, бронхит и за заздравяване на рани.

  Редица проучвания показват, че ползите от фурмите за човешкия организъм включват антиоксидантно, антимутагенно, гастропротективно, хепатопротективно, нефропротективно и имуностимулиращо действие

  Фурмите в тяхната цялост се използват при лечението на възпалителни заболявания, както и странични продукти от фурми като сироп от фурми, богат източник на полифеноли, антоцианини, стероли и каротеноиди. Плодовете на фурмите проявяват антибактериално, противовъзпалително и противотуморно действие. Интересът към идентифициране на многобройните ползи за здравето от фурмите чрез изследване потвърди, че фурмите и сиропът от фурми имат благоприятен ефект върху здравето поради наличието на естествени биоактивни съединения

  Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб и представляват огромна социална и икономическа тежест. Плодовете на фурмата са богати на полифеноли, флавоноиди, някои микроелементи и диетични фибри. Изследванията показват, че консумацията на плодове или екстракти от фурми модулира някои маркери на съдовото здраве, особено нивата на плазмените липиди, включително триглицериди и холестерол, индикатори за оксидативен стрес и възпаление.

  Консумирането на достатъчно фибри е много важно за здравето.

  Фурмите съдържат 7 g фибри на 100 g продукт, включването им в ежедневната ви диета е чудесен начин да нормализирате приема на фибри .

  Фибрите подобряват здравето на стомашно-чревния тракт, премахват запека и помагат на червата да установят редовни движения на червата.

  Приемайки само седем парчета всеки ден в продължение на три седмици, честотата на изпражненията се увеличава и се установяват редовни движения на червата .

  Ползите от фурмите за костите включват съдържанието на минерали като фосфор, магнезий, калий и калций. Достатъчното им съдържание в организма – профилактика на остеопороза

   

  Фурмите-Ползи и Вреди за Човешкото ТялоПолзи за жените

  Ползите от фурмите за жените са научно доказани от много изследвания. Те имат особено положителен ефект върху качеството на раждането и количеството на кърмата. Само 10 на ден увеличават кърмата с 23% след четири седмици, което означава, че фурмите са ефективен стимулатор на производството на мляко за кърмачки.

  Фурми за диабет

  Фурмите съдържат много захар в относително малко количество и са естествен източник на фруктоза.

  Ако имате диабет, опитайте се да ядете не повече от 1 или 2 наведнъж. Яденето им заедно с източник на протеин, като шепа ядки, позволява на въглехидратите да се усвояват малко по-бавно, което допълнително помага за предотвратяване на пикове на кръвната захар.

  За хората с диабет е трудно да поддържат кръвната си захар под контрол, така че следете внимателно приема на въглехидрати. Като се има предвид високото съдържание на захар в плодовете, тяхната консумация може да бъде проблем за диабетици. Но ако се консумират умерено, фурмите могат да бъдат част от здравословната диета, дори ако имате диабет.
  Една фурма съдържа 2 г фибри, или 8% от дневната норма.

  Това е важно, тъй като диетичните фибри помагат на тялото да метаболизира въглехидратите по-бавно, което е особено необходимо за хората с диабет. Колкото по-бавно се усвояват въглехидратите, толкова по-малка е вероятността нивата на кръвната захар да се повишат след хранене, което е едно от големите предимства на фурмите за хората с диабет.< .

  Фурми по време на бременност

  Яденето на фурми не само ще помогне за естественото хранене на бебето, увеличавайки количеството кърма, но и ще ви позволи да раждате естествено без стимулация. Резултатът от проучване показва, че яденето на фурми улеснява естественото раждане., което е много полезно в наше време, тъй като повечето раждания се случват с използването на мощни болкоуспокояващи и стимулиране на родилния процес. Това се отразява негативно на детето и здравето на майката.

  Яденето на фурми също може да повиши нивото на хемоглобина в кръвта на бременни жени с анемия. Анемията води до намаляване на нивото на хемоглобина в кръвта, намаляване на способността за транспортиране на кислород за задоволяване на нуждите на жизненоважни органи на майката и плода.

  Ползите от фурмите за жени по време на бременност се дължат на съединения, които се свързват с рецепторите и имитират ефектите на окситоцина в тялото. Окситоцинът е хормонът, който предизвиква родилните контракции. Обикновено жените получават синтетична форма на окситоцин по време на раждане, което нарушава естествения ход на процеса и може да има последствия в бъдеще.

  Колко можете да ядете на ден

  Препоръчително е да ядете не повече от 80 грама на ден за възрастен, което е 8-10 парчета.

  За тези със сладки зъби, които искат да водят здравословен начин на живот, фурмите ще бъдат чудесен помощник по пътя към здравословна диета, тъй като бялата рафинирана захар е много вреден продукт на химическата промишленост, който се добавя към почти всички храни и без които не може нито една „сладка“ маса.

  Не забравяйте, че ако злоупотребявате с него, можете да навредите на здравето си и да превърнете ползите от фурмите във вреда.

  Рецепта за кондензирано мляко с фурми

  Това е много проста и вкусна рецепта за приготвяне на кондензирано мляко с фурми, ще отнеме само 5 минути, но полученият продукт може да се използва като крем за торти, пайове или просто да се намаже върху хляб.

  1. Ние вземаме необходимия брой фурми, в зависимост от вашите заявки, от 10 броя или повече; ако има по-малко от 10 фурми, няма да е възможно да разбиете кондензираното мляко в блендер.
  2. Почистваме плодовете от семената, можете също да ги обелите, за да направите кондензираното мляко по-нежно.
  3. Зареждаме получената маса в блендер, добавяме малко количество вода, необходима е достатъчно вода, за да може блендерът да победи плодовете в хомогенна маса, можете постепенно да добавите и да опитате да включите смилането.
  4. Разбийте до гладкост, като консистенцията трябва да е нещо като бита сметана.
  5. Разтоварете в чиния и сервирайте или използвайте в рецепта за торта или пай.
  6. Добър апетит!

  Как да съхраняваме фурми

  Фурмите исторически са били ценени заради дългия си срок на годност. Те имат най-ниското съдържание на влага от всеки цял плод, вариращо от 15 до 27%, което означава, че плодът е естествено дехидратиран. Това им позволява да се съхраняват в херметически затворен контейнер или хладилник до две години или няколко месеца при стайна температура. Имайте предвид, че при стайна температура фурмите променят вкуса си и стават ронливи, затова се препоръчва съхранение в хладилник. Освен това ползите от фурмите за човешкото тяло постепенно ще намаляват със срока на годност.

  Опции за използване на Фурмите

  Фурмите имат сладък, карамелен вкус, който върви с почти всичко.

  Варианти за приготвяне на фурми:

  • пресни или сушени плодове в обичайната им форма като сушени плодове;
  • Задушените фурми се добавят към много солени или сладки ястия;
  • Фурмите без костилки могат да се напълнят със сирене, ядки, семена от чиа, шоколад, нарязани на кубчета плодове, веган пармезан и пресен босилек;
  • Нарежете фурмите на десерти и салати (като плодова салата), за да създадете палитра от сладки и пикантни вкусове;
  • като естествен подсладител, добавете ги към печива и бисквитки като алтернатива на захарта;
  • смесват се с коктейли преди спорт за покачване на мускулна маса;
  • смесете фурми с ядки, боровинки, овесени ядки, кокосови стърготини, за да направите сурови енергийни топчета;
  • направете сироп и го използвайте като дресинг за храна и подсладител за напиткиФурмите-Ползи и Вреди за Човешкото Тяло

  Как да изберем  фурми

  В България няма много евтини и висококачествени сортове фурми. Кралските фурми имат по-висока цена от останалите и за повечето хора със средни доходи ще бъдат налични само по празниците, а не за редовна консумация. Има евтини фурми, като правило, те се продават във веригите на супермаркетите, тези плодове изглеждат и имат доста посредствен вкус, може само да се гадае за техните хранителни свойства.

  Един от висококачествените видове е сортът Мазафати, произведен в Иран; такива фурми се доставят в малки кутии от 600 грама, а в най-близката база за търговия на едро този сорт може да бъде закупен на разумна цена. При правилните условия на съхранение и умерена консумация ползите от фурмите Мазафати няма да бъдат по-ниски от другите сортове.

  Такива плодове обикновено са „месести“, сладки и вкусни. Добро съотношение цена/качество.

  Не купувайте „лъскави“ фурми, те обикновено са накиснати в бяла захар и ще имат подобен вкус.

  С помощта на блендер и въображение можете да направите много интересни и вкусни ястия от фурми

  Семена от чиа: Ползи и Вреди за Човешкото Тяло

  Външният Вид Влияе ли на Първите Впечатления?

Рецепта за Сироп от Смокинови Листа

Как да Заквасим Домашно Кисело Мляко

Най-вкусните Пилешки Бутчета,които съм Правила Досега

Магия за привличане на пари и любов

За какво предупреждава къщата чрез домашния дух

Рецепта за вкусни мекици

Как да се освободим от адреналиновата зависимост в любовта

Портрет по снимка за подарък

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Как Боровинките са Полезни за Здравето?

Как Боровинките са Полезни за Здравето?Как Боровинките са Полезни за Здравето?

Аюрведа – най-старата наука за лечението – съветва използването на сезонни горски плодове и плодове за храна. Аюрведа смята за особено полезни тези плодове и зеленчуци, които растат близо до