Полезни Храни Подправки Стевия: Ползи и Вреди

Стевия: Ползи и Вреди

стевия

Когато искате сладък вкус, опитайте алтернатива – подсладителя стевия. От статията ще научите за ползите и вредите от стевия за хората, дали може да се консумира от диабетици, както и някои научни изследвания по тази тема.

Ако човек не може да живее един ден без бонбони, шоколад и други подобни (няма значение – със захар или със заместител на захарта), тогава трябва да помислите за това и да се консултирате със специалист: може да има хранително разстройство, или има други здравословни проблеми.

стевия

стевия

Какво е стевия

Растението стевия е голям род билки и храсти от Южна Америка, сред които видът Stevia Rebaudiana (Bertoni) се откроява със сладкия си вкус. На български може да се нарече „медена трева“.

В дивата природа многогодишният храст расте в североизточната част на Парагвай и в близките райони на Бразилия и Аржентина. От 70-те години на 20 век Япония е първата, която отглежда и след това преработва растението индустриално. По-късно започва да се култивира и в други азиатски страни. От края на ХХ век стевията се използва широко и се отглежда в САЩ, Канада, Европа, Южна Америка, Азия, страните от ОНД и Русия.

Stevia също се отнася до подсладители от естествен произход. Продуктите, носещи името „стевия“, са представени от различни форми на подсладители, получени от растението Stevia Rebaudiana:

 • свежи листа (стевията може да се отглежда на перваза на прозореца, въпреки че сладостта ще бъде по-ниска, отколкото когато се отглежда в естествена среда);
 • сушени листа (цели, натрошени или на прах);
 • екстракти стевиозид и ребаудиозид (вещества, извлечени от листата на стевия промишлено).

Като подсладител, растението в естествената си форма се използва от коренното население на Южна Америка от няколкостотин години. Напоследък се използват пречистени екстракти от листа, тъй като те са трудни за производство и естествената автентичност на крайния продукт е под въпрос.

В допълнение, някои производители въвеждат растението в хранително-вкусовата промишленост с други добавки (нишесте, малтодекстрин, сукралоза, декстроза, меласа) и изображението или името „стевия“ се поставя върху крайния продукт. Например, купувач вярва, че купува здравословен продукт, но получава химически произведен малтодекстрин, подсладен със стевиозид. Това трябва да се има предвид, тъй като допълнителните компоненти могат да бъдат опасни и да повлияят на човешкото тяло по различни начини. Необходимо е внимателно да се проучи съставът на продукта.

 

Стевия: Ползи и Вреди

Стевия: Ползи и Вреди

Химичен състав и калорично съдържание

Химическият състав на Stevia Rebaudiana може да варира в зависимост от условията на отглеждане, генотипа, времето и етапа на развитие на растението, както и методите на изследване.

Биохимичен състав на сухи листа от стевия (g/100 g сухо тегло):

 • вода – 4,65–7,70;
 • протеин – 9.63–20.40;
 • мазнини – 1,90–5,60;
 • пепел – 3,08–11,0;
 • фибри – 10.50–18.50.

Stevia Rebaudiana включва повече от 100 химични съединения, сред които интересни са стевиол гликозидите – главно ребаудиозид А и стевиозид, които имат сладък вкус.

Под въздействието на слънчевата светлина в растителните хлоропласти започва синтеза на гликозиди. Въглеродният диоксид и водата произвеждат вещества, които постоянно взаимодействат помежду си. След това междинните продукти на синтеза се събират и се преместват във вакуоли, където първо се образува стевиозид от стевиол. Тогава от него се получават ребаудиозид А и други гликозиди, от които са открити поне четиридесет.

Всеки от тези стевиол гликозиди има свой собствен уникален вкусов профил и интензитет на сладост, но всички те имат подобна молекулярна структура, с различни захарни части, прикрепени към стевиола. Стевиол гликозидите се натрупват само в зелените части на растението, а максималното им съдържание се наблюдава в листата преди цъфтежа.

Освен сладки гликозиди Stevia Rebaudiana съдържа:

 • 17 аминокиселини, от които 8 незаменими;
 • полиненаситени мастни киселини;
 • витамини А, групи В, С, D, Е, К;
 • флавоноиди;
 • сапонини;
 • танини;
 • минерални елементи: калий, калций, магнезий, фосфор, цинк, натрий, желязо;
 • етерични масла.

Калоричното съдържание на стевия е минимално – само 2 kcal/g. Пречистените екстракти не се метаболизират и следователно съдържат нула калории .

Какви са ползите от стевията?

Със своята естествена сладост и предполагаеми терапевтични свойства Stevia Rebaudiana привлече интереса на икономическите и научни общности.

По отношение на вкуса и поради естествения си произход стевията превъзхожда другите подсладители и е най-безопасният от известните към декември 2022 г.

Полезните свойства на стевия според научни данни :

 • хипогликемичен;
 • хипотония (кръвното налягане се понижава);
 • имуномодулиращ;
 • противопаразитно;
 • антимикробно;
 • противовъзпалително;
 • антиоксидант;
 • диуретик;
 • не засяга зъбния емайл.

Проведени са повече от двеста изследвания, които доказват ползата от стевия в краткосрочен план и възможностите за нейното използване в профилактиката и като част от интегриран подход при лечението на различни заболявания.

Изследванията обаче все още продължават и към 2022 г. няма действителна научна основа за ползите или вредите от стевията за човешкото тяло в дългосрочен план, въпреки че в традиционната медицина на народите на Южна Америка естествените листа на растението се използва най-малко 200 години и има случаи на отрицателни последици, употребата им не е регистрирана .

Стевия: Ползи и Вреди

Стевия: Ползи и Вреди

Ползите от стевията за мъжкото тяло

През 1968 г. се появява статия, в която се твърди, че някои индиански племена в Парагвай са използвали чай Stevia Rebaudiana като контрацептив. Последвалата научна работа не разкрива такива резултати.

Поне един опит да се открият племена в североизточен Парагвай, които са използвали растението за контрол на раждаемостта, не е потвърдил тази история.

Друго интересно изследване. Тъй като стевията е некалоричен подсладител, вазодилататор, антиоксидант и има свойства на афродизиак, тя може да има ефект при лечението на еректилна дисфункция при мъже с диабет.

Ползите от стевията за жените

Основната хранителна среда за гъбични паразити е захарта. Употребата на стевия може да помогне за профилактиката и лечението на такова женско заболяване като кандидоза .

Съдържащата се в листата силициева киселина подобрява състоянието на съединителната тъкан, кожата, ноктите и косата. Отварата от стевия помага при себорея.

Като козметичен продукт стевията у дома може да подобри състоянието на кожата и косата . Натрошени сухи листа от стевия могат да се използват като маска за лице, като първо се сварят с вода, докато станат на крем.

За плътност и блясък на косата можете да изплакнете косата си с отвара. Оставете листата на стевия поне 3 часа и след това разредете в съотношение 1 чаша инфузия на 1 литър вода.

Стевия: Ползи и Вреди

Колко пъти по-сладка е стевията от захарта?

Листата на стевия са 10-15 пъти по-сладки от захарта.

За приготвяне на чаша сладък чай е достатъчно листо с размери 1 на 2 см.

Приблизително 1/4 ч.ч. натрошени сухи листа стевия заместват 1 ч.л. Сахара. Съответно 1-2 с.л. л. стевия се равнява на 1 чаша захар.

Стевиозидът, ребаудиозидът са 150-300 пъти по-сладки от захарта и се използват в микродози (1/3 чаена лъжичка екстракт се равнява на 1 чаша захар).

Гликозидите дразнят рецепторите на езика, отговорни за усещането за сладък вкус. Зоните, отговорни за горчивината, също се активират. Ето защо, естествените продукти, направени от листата на стевия, имат горчив вкус на женско биле. В сравнение със захарта, усещането за сладост от стевията не се появява толкова бързо, но също така се усеща в устата по-дълго.

Вреда от стевия

Стевиол гликозидите „заблуждават“ мозъка, но не заместват метаболитните процеси, протичащи в организма под въздействието на въглехидратите.

Стевия не е вълшебно хапче, а временно средство за подпомагане при определено заболяване.

В допълнение към ползите, стевията има и противопоказания:

 • индивидуална непоносимост;
 • бременност;
 • кърмене;
 • възраст до три години;
 • ниско кръвно налягане;
 • възможни са алергични реакции при хора, чувствителни към амброзия и подобни растения;
 • Възможна несъвместимост с лекарства.

Консултирайте се с вашия лекар, преди да консумирате продукт със стевия.

Възможно ли е да използвате стевия, ако имате диабет?

При диабет пациентите нямат или произвеждат малко от хормона инсулин, регулатор на глюкозата. За диабетиците стевията е по-здравословна от захарта, тъй като на практика няма ефект върху нивата на кръвната захар. Препоръките на лекарите за употребата на стевия при това заболяване обаче са напълно индивидуални.

Някои проучвания показват, че екстрактът от стевия има добри антидиабетни ефекти. Рафинираните подсладители от стевия могат да се използват при приготвянето на сиропи за кашлица и студени напитки за диабетици .

Други проучвания са установили, че стевията има минимален ефект върху нивата на кръвната захар. Някои производни на растението са показали терапевтични ефекти при понижаване на нивата на глюкозата. Въпреки това антидиабетните ефекти засега остават неубедителни .

Следете нивата на кръвната си захар, ако приемате стевия, особено в началото. Стевиозидите не лекуват болестта, но осигуряват на диабетиците сладък вкус.

Стевия по време на бременност

Ефектът на стевия върху човешкото тяло на клетъчно ниво не е достатъчно проучен. Няма консенсус дали стевия може да се консумира от бременни и кърмещи майки. Глюкозидите са структурно подобни на растителните фитохормони и могат да проникнат през плацентарната бариера. Малко се знае за ефектите им върху плода в утробата. Освен това стевията е мощна енергийна напитка, която може да усложни бременността.

Подсладителят стевия може да потисне овулацията, така че е най-добре да не се консумира в големи количества, ако жената се опитва да забременее или е чувствителна към хормони.

Преди употреба не забравяйте да се консултирате със специалист.

Могат ли децата да приемат стевия?

За здрави деца под тригодишна възраст захарта трябва да се консумира само от плодове, сушени плодове и зеленчуци.

Използването на подсладители може да бъде проблематично за децата, тъй като излагането на прекалено подсладени храни и напитки в ранна възраст може да повлияе на сладките предпочитания, които се запазват и в зряла възраст .

Ако детето ви има медицинско състояние, трябва да се консултирате с лекар, преди да консумирате подсладител.

Стевия: Ползи и Вреди

Мога ли да приемам стевия на кето диета?

При спазване на кето диета се препоръчва диетата да се допълва с подсладители, което елиминира излишната консумация на въглехидрати. Последователите на кето диета препоръчват този подсладител. Но е по-добре да балансирате диетата си и да се придържате към нея постоянно, без да изпадате в крайности под формата на определени диети.

Проведени са изследвания, които потвърждават безопасността на стевия. Доказано е също, че не влияе на усещането за ситост. Но няма дългосрочни проучвания, изследващи ефективността на стевиозидите за контрол на теглото. Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърдят ползите от подсладителя при дългосрочна загуба на тегло и поддържане.

Как да използвате стевия

Стевията се използва във фармакологията, народната медицина, хранително-вкусовата промишленост и домашната кухня. Към края на 2022 г. повече от 5000 храни и напитки, съдържащи стевиозиди, са продадени по целия свят.

В готвенето стевията може да се използва там, където се използва захар. Издържа на температури до 200 градуса и не губи качествата си при добавяне към замразени храни.

Възможни са следните употреби в зависимост от формата на освобождаване:

 • сухи листа от стевия се добавят към чай, напитки, комбинирани с други билки и се използват при консервиране;
 • прахове (екстракти от стевиозид) се използват при приготвянето на топли ястия и печива;
 • таблетките се добавят към горещи напитки;
 • сиропите се използват в студени ястия, печива и напитки.

Листата на растението произвеждат повече сладост, ако се поставят в студена вода и се оставят да се накисват. „Медена трева“ върви добре с кисели плодове и напитки.

По-полезно е да се използват сиропи и инфузии на стевия, получени самостоятелно.

Рецепти: Запарка и сироп от Стевия

За инфузията трябва да изсипете 100 грама натрошени сухи листа от стевия в един литър вряла вода и да настоявате за 24 часа. След това изцедете получената течност. След това листата се заливат с 0,5 литра вода и отново се оставят за един ден. Комбинирайте двете инфузии и филтрирайте през няколко слоя марля.

За да се получи сироп, е необходимо инфузията да се изпари на водна баня до консистенция, при която капка течност започва да се втвърдява върху суха повърхност.

Как да изберем стевия

На пазара се предлага „медена трева“ от различни страни. За руските жители е по-икономично и по-здравословно да избират продукти, отглеждани в южната част на Русия и Крим. Например, кримската стевия, отгледана в екологично чисти условия, има полезни свойства и сладост, идентични със суровините, изнасяни от Парагвай, която се счита за продукт с най-високо качество.

В Бразилия и Парагвай стевията под формата на отвари, лосиони и компреси се използва в ежедневието за лечение на кожни заболявания и плитки порязвания.

Резултати

Дали стевията може да бъде полезна или вредна за вас, във всеки случай се решава индивидуално, защото понякога трябва да изберете по-малкото от две злини (например между захарта и нейните заместители). По-добре е растението стевия и неговите производни да се третират като лекарство и да се претеглят ползите и вредите във всеки отделен случай, след консултация с лекар, натуропат или диетолог.

Фундаментален въпрос: „Готови ли сте не да замените захарта със „захар“, а да промените хранителните си навици? „Най-често човек се разболява от мързел и алчност. Но понякога се дължи и на неразумност, невежество и липса на здрав разум. За да си здрав, трябва да имаш силен характер.”

Николай Амосов, академик на Руската академия на медицинските науки.

Мнозина не могат да живеят без сладкиши, особено захар, но повечето дори не са се опитали да се освободят от този плен. Първата стъпка е най-трудна. Но след като го преодолеете, в бъдеще несъмнено ще почувствате радостта от живота в здраво тяло, с ясно съзнание и позитивно мислене.

Защо Не Можете да Живеете Тук и Сега

Семена от чиа: Ползи и Вреди за Човешкото Тяло

Сусам: Ползи за Жените и Мъжете

Защо мъжете пращат снимки на пениса си?

Портрет по снимка за подарък

Какви принтове са модерни

Лечение на диабет

Модерен или не -Тренчкот

Продукти за лечение на простатит и проблеми с ерекцията

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

стар лук

Стар ЛукСтар Лук

Стар лyк /Allium cepa/ Стопяване на полип на матката Стопяване на миома на матката Стопяване на киста на матката Стопяване на киста на яйчника Стопяване на киста на тестиса Стопяване

Розмарин: Полезни Свойства и Вреди

Розмарин: Полезни Свойства и ВредиРозмарин: Полезни Свойства и Вреди

Розмарин: Полезни Свойства и Вреди Розмаринът е храст, който е част от семейството на мента и произхожда от Средиземноморието. Този ароматен тревист храст не само е популярен подправка в кулинарията,