Полезни Храни Полезно,Психология Може ли COVID-19 да Причини Трайна Еректилна Дисфункция?

Може ли COVID-19 да Причини Трайна Еректилна Дисфункция?

Може ли COVID-19 да Причини Трайна Еректилна Дисфункция?

Може ли COVID-19 да причини трайна еректилна дисфункция?
Днес имах майстор във вкъщи и стана дума за Ковид-19.Човекът сподели затова, как е протекло заболяването при него и как още не може да се възстанови. Отдавна се каня да започна да пиша по темата, но днес се реших, защото усетих колко неудобно се чувства човек с подобен проблем и как очакваше да останем сами за да ми зададе вълнуващите го въпроси. Сподели как съпругата му не го разбира, а той въпреки обикалянето на лекарски кабинети не е намерил решение👉

Сега това е тема на някои дискусии сред лекари и здравни експерти, докато се опитват да разберат по-добре ефектите от коронавируса. Проблемът е наблюдаван при някои пациенти, но експертите са съгласни, че е необходимо повече проучване, за да се направят някакви заключения.

👉 Споделям ви опита и заключенията на работещите в Национален институт по алергии и инфекциозни болести / Rocky Mountain Labs/ Калифорния
👉 Някои мъже идват в лекарските кабинети, казвайки, че еректилна дисфункция е възникнала след инфекция с COVID-19.

Не би било изненадващо, ако COVID-19 навреди на мъжкото сексуално здраве, каза д-р Емануеле Джанини, професор по ендокринология и медицинска сексология в Римския университет Тор Вергата, който е писал много по темата.

Еректилната дисфункция може да бъде симптом на „дълъг COVID“, набор от симптоми, които могат да продължат месеци след първоначалната коронавирусна инфекция. Честите симптоми на продължителен COVID включват затруднено дишане, болка в гърдите, сърцебиене и загуба на обоняние или вкус.

👉 Предполага се, че рискът е по-висок при пациенти, страдащи от пневмония, придружаваща COVID-19, която предизвиква възпаление на кръвоносните съдове – по-специално, ендотелните клетки, които покриват кръв
Когато тези кръвоносни съдове и останалата част от сърдечно-съдовата система са увредени, това може да предизвика еректилна дисфункция, каза Джанини. Той подозира, че когато коронавирусната инфекция доведе до еректилна дисфункция, тя може да продължи дълго след като първоначалният пристъп на COVID-19 е преминал.

За разлика от някои други бозайници, които имат кост в пениса си, която допринася за ерекцията, ерекцията при хората се генерира единствено чрез притока на кръв- по-специално, разширяване на артериите, което носи повече кръвен поток към пениса, отколкото може да излезе от него. „Така че всичко, което може да повлияе на способността на артерията ефективно да доставя достатъчно кръв, за да създаде ерекция, може да доведе до еректилна дисфункция“.

👉 По почти същия начин, по който възпалението на сърдечния мускул или миокардитът може да възникне като последица от COVID-19, е правдоподобно еректилната дисфункция да възникне от болестта.
„Също така самите кръвоносни съдове могат да се възпалят“, каза Берглунд, „което може да причини обструктивно явление и да повлияе отрицателно на способността за получаване на ерекция.“
Продължителната еректилна дисфункция, свързана с COVID-19, има последствия извън сексуалната активност. Това може да е индикатор за свързано заболяване на сърцето и кръвоносните съдове, каза той, и страдащите от него трябва да уведомят лекар и да ходят редовно на сърдечен преглед.

👉 N. B. „Най-тревожното нещо тук би било, че еректилната дисфункция, свързана с болестта, може да е индикатор за друго основно съдово заболяване, свързано с COVID“. Съдовото заболяване се отнася до заболяване на коронарната артерия, което може да доведе до инфаркт на миокарда, обикновено наричан инфаркт, добави той.

Ето накратко няколко от причините, поради които COVID-19 може да допринесе за персистираща еректилна дисфункция или по друг начин да увреди мъжкото сексуално здраве:
👉 Пневмонията от COVID-19 причинява възпаление на кръвоносните съдове
Пневмонията от COVID-19 може да причини възпаление на кръвоносните съдове, което води до ограничаване на кръвния поток, което може да допринесе за еректилна дисфункция.
Става ясно, че някои пациенти с COVID-19 страдат от възпалени кръвоносни съдове.
👉👉„Това не е необичаен проблем с други вирусни инфекции“, каза Берглунд. „Просто мащабът на тази вирусна инфекция и нейната тежест вероятно са довели до по-висока честота на съдово-свързани заболявания и съдови възпалителни заболявания в сравнение с други вирусни инфекции.“
👉 Пневмонията, причинена от COVID-19, уврежда нивата на кислород в кръвта
Пневмонията може да доведе до увреждане на белите дробове, което може да намали способността на човек да получава достатъчно кислород в кръвта, каза Джанини. Това може да намали способността за поддържане на ерекция.
Добре установено е, че липсата на достатъчно кислород в кръвта може да доведе до еректилна дисфункция
COVID-19 може да увреди клетките, които произвеждат тестостерон
👉 Възможно е коронавирусът да зарази клетки в тестисите, включително клетки на Лайдиг, които произвеждат тестостерон, мъжкия полов хормон, който влияе на либидото и желанието.
Преглед на научната литература относно възможните начини за развитие на еректилна дисфункция при оцелели от COVID-19, на който Джанини е съавтор, казва, че клетките на Лайдиг също имат протеин, наречен ACE2 – същият протеин, който коронавирусът използва, за да започне да заразява човешките клетки. Аутопсиите на хора, починали от COVID-19, показват „значително намалени клетки на Лайдиг“, се казва в прегледа.
Берглунд нарече тази хипотеза разумна, но тя не е доказана.
👉 Липсата на обоняние може да повлияе на възбудата
Невъзможността за улавяне на миризми може да намали способността за възбуждане.
👉👉 Депресията и тревожността от пандемията могат да допринесат за еректилна дисфункция.
Ефектите от пандемията, включително загубата на работа и въздействието на заповедите за оставане у дома, също могат да повлияят на настроението на хората и да допринесат за еректилна дисфункция, каза Джанини.
„Има силен, емоционален, психологически компонент“, каза Берглунд, „да можеш да получиш ерекция – цитирай-разкажи „да бъдеш в настроение“.“
👉 Берглунд каза, че има пациенти, за които знае, че могат да получат ерекция, защото се събуждат с такава. „Но когато дойде моментът за интимност, те всъщност не могат да получат ерекция.
👉 „И знаем, че болестта е причинила огромно количество стрес на хората“, каза той, „и това може да повлияе на способността ви да получавате ерекция.“
Национален институт по алергии и инфекциозни болести / Rocky Mountain Labs

Модерни средства за лечения на еректилна дисфункция и простатит

Семена от чиа: Ползи и Вреди за Човешкото Тяло

Фурмите-Ползи и Вреди за Човешкото Тяло

Защо мъжете пращат снимки на пениса си?

Портрет по снимка за подарък

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post

Критиката и Упреците са Убийци на ОтношениятаКритиката и Упреците са Убийци на Отношенията

Връзките са крехък съд, който лесно се разрушава, но трудно се възстановява. Един от най-вредните фактори, които могат да подкопаят любовния съюз, са критиките и упреците. Те са като капки