Масло от Розмарин

масло от розмарин

Вчера набрах в двора си от ароматният и полезен розмарин и днес залагам нова партида розмариново масло.

Една от любимите ми билки розмарин,имам в двора си много големи ризмаринови храсти и го бера постоянно за чайове и масло от него.Прави се с чист студенопресован зехтин ,като стръковете от вълшебната билка се поставят в шишета със зехтина за 10 дни на тъмно.След това да се извадят клонките и е готов за ползване.Аз го държа по повече дни 20-25.

Зехтинът се използва като допълнение и овкусяване на салати, предястия, основни ястия, супи. Притежава противовъзпалително и антиоксидантно действие, спомага за пречистване на кръвта и освобождаване на холестеролните плаки. Розмаринът в съчетание със зехтин спомага при депресия, умора, храносмилателни проблеми.

За свойствата на розмарина и съчетанието му със зехтина се знае от векове.
От векове една от най-честите употреби на розмарина в медицината е за подобряване на паметта, не само за овкусяване на храната. Тази подправка, и по-специално цветните върхове, съдържа антибактериална и антиоксидантна розмаринова киселина, както и есенциални масла като цинеол, камфен, борнеол, борнил ацетат, и α-пинен, за които се знае, че имат противовъзпалителни, антигъбични и антисептични свойства.

Розмаринът притежава антиоксидантни свойства, спомага за предпазването на зрението, здрава кожа и мукозни мембрани, и повишена защита от рак на устата и белите дробове. Предимно известен с борбата с инфекциите, съдържащият се витамин С синтезира колаген – протеин, необходим за оптимални кръвоносни съдове, органи, кожа и кости.

Розмаринът е богат на витамини и минерали (A, B2, B6, C), желязо, магнезий, фосфор, цинк, калий и антиоксиданти. Благодарение на своите свойства, тази билка прави чудеса за кожата и косата!
Помага за разширени вени и артритни болки,много помага при косопад и пърхут,косата се полива с отвара от розмарин ,може и да се втрива маслото в корените на косата.За венците,зъбите,домашна паста с розмарин,отличен репилент и т.н.Има още безброй ползи и приложения.

Валерия Гачева

Източник: Фейсбук

Как да се храним правилно ?

Перфектният хранителен режим

Препоръка по Петър Димков

Тялото ви Моли за Помощ

Как да си направим Фабрика за Кислород?

Иманярски Огън и Иманярски Легенди

Инкубатори за Деца в Америка през 19 век

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Post